Ostatnio mnie wzięło na omlety, placki a z racji że ja wolę wytrawne rzeczy to do całości nie mogło zabraknąć burgerów z resztek. Są znakomite jako dodatek do obiadu, czy jako same z surówką.
Potrzebujemy:
*Ryż- woreczek (u mnie brązowy)
*Ugotowana ciecierzyca- ok 120-150g
*Len mielony łyżka +3 wrzątku
*Płatki owsiane 2 łyżki
*Otręby bądź bułka do panierki
*Marchewka- spora sztuka
*Olej- odrobina do smażenia
*Przyprawy- wszelka dowolność
*Cebulka zarumieniona- pół sztuki
Cebulkę rumienimy na odrobinie oleju. Do pojemnika blendera dajemy pokrojoną marchewkę, namoczony len i resztę składników prócz otrębów i oleju. Blendujemy na prawie gładko. Formujemy kulki, obtaczamy w otrębach i lekko spłaszczamy. Smażymy do zarumienienia. Smacznego!
Lubimy takie wege kotlety ale niezwykle rzadko mamy czas na ich przygotowanie :) Tym bardziej, że wolimy upiec je w piekarniku a w mieszkaniu studenckim jego brak :/
OdpowiedzUsuń