Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szukaj na tym blogu

Social Icons

Popular Posts

Subscribe Via Email

Sign up for our newsletter, and well send you news and tutorials on web design, coding, business, and more! You'll also receive these great gifts:

czwartek, 19 maja 2016

Lubicie kanapki bądź warzywa w towarzystwie.różnych dipów? Ja osobiście lubię warzywa przegryzane hummusem bądź sosem z jogurtu i czosnku. Pasta ta idealnie sprawdza mi się jako smarowidło do szkolnej kanapki z warzywami. Często z hummusu robię sos do marchewki, pieczarek i brokułu podduszonych z kaszą jaglaną czy makaronem. Hummus ma to do siebie że może być modyfikowany np poprzez dodanie pieczonych buraków lub innych warzyw. Prócz tego że jest smaczny zawiera mnóstwo witamin i składników odżywczych.

Składniki:
*Szklanka ugotowanej ciecierzycy,
*3-4 łyżki tahini,
*sok z połowy niedużej cytryny,
*2-4 ząbki czosnku,
*0,5-3/4 szklanki wody przegotowanej schłodzonej,
*Po łyżeczce-majeranku, oregano, bazylii, ostrej papryczki, słodkiej papryczki,
*parę ziarenek kolendry,
*Łyżka oliwy
*Sól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki prócz wody umieścić w blenderze i blendować, następnie dolewać wody do otrzymania satysfakcjonującej konsystencji. Polecam ! Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ja niestety wole kupne hummusy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tam niestety. Widzę że jesz bardzo porządne hummusy:) Próbowałaś może hummusu ,,Profi" bo widzę go u siebie w sklepie w kilku wariantach.

      Usuń