Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szukaj na tym blogu

Social Icons

Popular Posts

Subscribe Via Email

Sign up for our newsletter, and well send you news and tutorials on web design, coding, business, and more! You'll also receive these great gifts:

sobota, 14 maja 2016

Skoro niedziela to musi być i ciasto. Postawiłem na roladę, gdyż dostrzegłem w czeluściach szafki dżem truskawka-czerwona porzeczka od Łowicza któremu zbliżał się termin ważności. A więc do dzieła.

Składniki:

Ciasto:
*Jaja-5 szt,
*Mąka pszenna tortowa- 4łyżki,
*Mąka ziemniaczana-2 łyżki,
*Cukier puder-5 kopiastych łyżek,
*duża blacha wyłożona papierem do pieczenia,

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Jaja ubjiamy z cukrem pudrem na puszystą białą masę, dodajmy wymieszane i przesiane mąki, delikatnie łączymy szpatułką, rozprowadzamy na blasze i pieczemy ok 20-30 minut, co zależy od piekarnika. Ciasto powinno być sprężyste i rumiane, nie przesuszone. Na wyjęte ciasto kładziemy lnianą ściereczkę, bądź drugi arkusz papieru i zwjiamy, pozostawiając do ostygnięcia na ok 50 min.

Nadzienie:
*500 ml śmietanki kremówki 36%,
*4 łyżki cukru pudru,
*parę kropel aromatu waniliowego,
*ew(ja dałem) łyżka żelatyny zalana 4 łyżkami wrzątku.
*słoik ulubionego dżemu(u mnie Łowicz truskawka-czerwona porzeczka extra gładki)

Do posypania:
*2 łyżki uprażonych płatków migdałów,
*2-3 kostki startej gorzkiej czekolady.

Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i aromat. Łyżkę kremu przekładamy do żelatyny i łączymy. Żelatynę z kremem dajemy do reszty, mieszamy do połączenia.

Roladę rozwijamy, smarujemy dżemem, wykładamy ponad 2/3 kremu, zwijamy. Na wierzchu rozsmarowywujemy resztę kremu, posypujemy startą gorzką czekoladą, oraz uprażonymi płatkami migdałów. Chłodzimy w lodówce ok 1-1,5h i podajemy.

2 komentarze:

  1. Nie dosć, że kucharz i piekarz to jeszcze i cukiernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj nie przesadzajmy :) Jednakże patrząc na to zdjęcie zabrakło galaretki bądź owoców świeżych w jej centrum :)

    OdpowiedzUsuń