Lubicie kanapki bądź warzywa w towarzystwie.różnych dipów? Ja osobiście lubię warzywa przegryzane hummusem bądź sosem z jogurtu i czosnku. Pasta ta idealnie sprawdza mi się jako smarowidło do szkolnej kanapki z warzywami. Często z hummusu robię sos do marchewki, pieczarek i brokułu podduszonych z kaszą jaglaną czy makaronem. Hummus ma to do siebie że może być modyfikowany np poprzez dodanie pieczonych buraków lub innych warzyw. Prócz tego że jest smaczny zawiera mnóstwo witamin i składników odżywczych.
Składniki:
*Szklanka ugotowanej ciecierzycy,
*3-4 łyżki tahini,
*sok z połowy niedużej cytryny,
*2-4 ząbki czosnku,
*0,5-3/4 szklanki wody przegotowanej schłodzonej,
*Po łyżeczce-majeranku, oregano, bazylii, ostrej papryczki, słodkiej papryczki,
*parę ziarenek kolendry,
*Łyżka oliwy
*Sól i pieprz do smaku.
Wszystkie składniki prócz wody umieścić w blenderze i blendować, następnie dolewać wody do otrzymania satysfakcjonującej konsystencji. Polecam ! Smacznego :)
Ja niestety wole kupne hummusy :D
OdpowiedzUsuńA tam niestety. Widzę że jesz bardzo porządne hummusy:) Próbowałaś może hummusu ,,Profi" bo widzę go u siebie w sklepie w kilku wariantach.
Usuń