Składniki:
*50g drożdży świeżych,
*1/2szkl mleka,
*4 łyżki cukru,
*80 g masła lub 60-70 ml oleju,
*1/3 szklanki musu z dyni,
*szczypta soli
Budyń:
*750ml mleka,
*2 budynie waniliowe lub śmietankowe.
*3-5 łyżek cukru(wg predyspozycji
*opcjonalnie maliny lub truskawki(ja nie miałem)
Drożdże mieszamy z łyżką cukru, mąki oraz 1/2 szkl ciepłego mleka, odstawiamy do fermentacji.
Do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto prócz tłuszczu, wyrabiamy, pod koniec dajemy upłynniony tłuszcz i wyrabiamy do połączenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut.
Gotujemy budyń, sporządzamy kruszonke:
*4 łyżki mąki,
*2 łyżki cukru,
*2 łyżki masła
Wszystko wyrabiamy w palach do grudkowatej masy.
Do blaszki wyłożonej papierem(30x20) rozwałkuwujemy 1/3 ciasta i wykładamy na dno, na to wylewamy budyń, posypujemy owocami(garść dwie) na to wałkujemy resztę ciasta, smarujemy jajkiem i sypiemy kruszonką. Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-45 minut.
Smacznego! I dużo pyszności od Mikołaja oraz ciepła i miłości rodzinnej bo to najważniejsze a nie rzeczy materialne. Obyście rózgi nie dostali :D :D
Smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńpychotka, skusiłabym się :)
OdpowiedzUsuń