Troszkę zaniedbałem bloga ale naprawdę mam masakryczny maraton, że mając te 5 minut dla siebie odpoczywam. Jeszcze teraz nauka z niemca i zbliżające się Dziady z polskiego, istna rzeź. No cóż obym dał radę :) Przepraszam :)
-=======================================================================
Goście w drodze, a Ty nie masz ciasta na ,,zapasie" i tym gorzej najbliższa cukiernia oferuje niezbyt dobre ciasta? Co robić? Otóż sprawdzą się niezawodne kruche rogaliki na które składniki większość z nas ma, a nadzienie można nawet improwizować. :)
Składniki:
*3 Szklanki mąki,
*200g kwaśnej śmietany(18% lub 12%)
*2 torebki cukru waniliowego,
*pół łyżeczki proszku do pieczenia.
*250g masła(może być margaryna ale nie polecam, gdyż straci na smaku)
*nadzienie(jabłka prażone, marmolada, nutella)
*opcjonalnie jajko do posmarowania i cukier puder do oprószenia.
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem wsypujemy do miski, dodajemy cukier oraz pokrojone w kostkę masło i rozcieramy między palcami. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Zawjiamy w folię i chłodzimy w lodówce 1h.
Wyjęte ciasto dzielimy na 3 części i każde wałkujemy na koło o grubości 3-5mm. Tniemy w trójkąty jak na pizze, wykładamy łyżeczkę nadzienia i zwjiamy od grubszej części. Możemy opcjonalnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach ok 15-25 minut do ,,złapania kolorku"
A taki tort zamówiliśmy u mnie na praktykach w cukierni, na 50-lecie dziadków:
-=======================================================================
Goście w drodze, a Ty nie masz ciasta na ,,zapasie" i tym gorzej najbliższa cukiernia oferuje niezbyt dobre ciasta? Co robić? Otóż sprawdzą się niezawodne kruche rogaliki na które składniki większość z nas ma, a nadzienie można nawet improwizować. :)
Składniki:

*200g kwaśnej śmietany(18% lub 12%)
*2 torebki cukru waniliowego,
*pół łyżeczki proszku do pieczenia.
*250g masła(może być margaryna ale nie polecam, gdyż straci na smaku)
*nadzienie(jabłka prażone, marmolada, nutella)
*opcjonalnie jajko do posmarowania i cukier puder do oprószenia.
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem wsypujemy do miski, dodajemy cukier oraz pokrojone w kostkę masło i rozcieramy między palcami. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Zawjiamy w folię i chłodzimy w lodówce 1h.
Wyjęte ciasto dzielimy na 3 części i każde wałkujemy na koło o grubości 3-5mm. Tniemy w trójkąty jak na pizze, wykładamy łyżeczkę nadzienia i zwjiamy od grubszej części. Możemy opcjonalnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach ok 15-25 minut do ,,złapania kolorku"
A taki tort zamówiliśmy u mnie na praktykach w cukierni, na 50-lecie dziadków:

Kocham takie rogaliki. :) Zapraszam na mojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się bardzo łatwy do wykonania. Dodam komentarz, gdy tylko najdzie mnie ochota na rogaliki i podejmę się upieczenia tych smakołyków.
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuń