Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szukaj na tym blogu

Social Icons

Popular Posts

Subscribe Via Email

Sign up for our newsletter, and well send you news and tutorials on web design, coding, business, and more! You'll also receive these great gifts:

sobota, 24 września 2016

Troszkę zaniedbałem bloga ale naprawdę mam masakryczny maraton, że mając te 5 minut dla siebie odpoczywam. Jeszcze teraz nauka z niemca i zbliżające się Dziady z polskiego, istna rzeź. No cóż obym dał radę :) Przepraszam :)

-=======================================================================
Goście w drodze, a Ty nie masz ciasta na ,,zapasie" i tym gorzej najbliższa cukiernia oferuje niezbyt dobre ciasta? Co robić? Otóż sprawdzą się niezawodne kruche rogaliki na które składniki większość z nas ma, a nadzienie można nawet improwizować. :)

Składniki:
*3 Szklanki mąki,
*200g kwaśnej śmietany(18% lub 12%)
*2 torebki cukru waniliowego,
*pół łyżeczki proszku do pieczenia.
*250g masła(może być margaryna ale nie polecam, gdyż straci na smaku)
*nadzienie(jabłka prażone, marmolada, nutella)
*opcjonalnie jajko do posmarowania i cukier puder do oprószenia.

Wykonanie:

Mąkę z proszkiem wsypujemy do miski, dodajemy cukier oraz pokrojone w kostkę masło i rozcieramy między palcami. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Zawjiamy w folię i chłodzimy w lodówce 1h.
 Wyjęte ciasto dzielimy na 3 części i każde wałkujemy na koło o grubości 3-5mm. Tniemy w trójkąty jak na pizze, wykładamy łyżeczkę nadzienia i zwjiamy od grubszej części. Możemy opcjonalnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach ok 15-25 minut do ,,złapania kolorku"



A taki tort zamówiliśmy u mnie na praktykach w cukierni, na 50-lecie dziadków:

3 komentarze:

  1. Kocham takie rogaliki. :) Zapraszam na mojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wydaje się bardzo łatwy do wykonania. Dodam komentarz, gdy tylko najdzie mnie ochota na rogaliki i podejmę się upieczenia tych smakołyków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę zrobić wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń