Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szukaj na tym blogu

Social Icons

Popular Posts

Subscribe Via Email

Sign up for our newsletter, and well send you news and tutorials on web design, coding, business, and more! You'll also receive these great gifts:

sobota, 12 listopada 2016

Dziś kolejne przepisy z serii: Jak zapchać sobie tętnice :D :D  Wiadomo że w umiarze nic nie szkodzi oczywiście.  

Mini eklerki z bitą śmietaną:
Ciasto:
*0,5 szkl oleju,
*1 szklanka wody,
*1 szklanka mąki pszennej,
*pół łyżeczki soli,
*4 jajka**,

Wode i olej zagotowywujemy z solą, wsypujemy mąkę i mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek i stanie się szkliste, uważając by go nie przypalić. Odstawiamy do wystudzenia, Po czym zaczynamy miksować, dodając stopniowo jajka.

**Jajka dodajemy do uzyskania ciasta o odpowiedniej konsystencji ani za bardzo lejącego i nie twardego. 

Na dużej blaszce piekarnika wyłożonej papierem, szprycujemy eklerki gwiazdkową końcówką, lecz zostawiamy odstępy aby się nie skleiły po wyrośnięciu. 

Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach celsjusza.

Bita śmietana:
*330 ml śmietanki 30%,
*2 łyżeczki żelatyny,
*4 łyżki cukru pudru.

żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku.
Śmietankę schładzamy i ubjiamy w dokładnie umytej misce najlepiej metalowej. Gdy już będzie dostatnio ubita, dodajemy partiami cukier puder, oraz esencje waniliową. Do naczynia z żelatyną przekładamy łyżkę śmietany i mieszamy, całość przekładamy do miski z  śmietaną i delikatnie mieszamy szpatułką.

Śmietanę przekładamy do rękawa, eklerki kroimy na pół i szprycujemy śmietanę na połówkę, przykrywając drugą.


Chałka z kruszonką.

*450g mąki pszennej,
*200ml ciepłej wody,
*15 świeżych drożdży,
* 1 jajko,
*50 roztopionego masła,
*4 łyżki cukru,
*łyżeczka soli.

Kruszonka:
* 60 g mąki,
*30 g masła,
*30 g cukru,


Z drożdzy, połowy wody, 2 łyżek mąki i łyżki cukru robimy zaczyn, w misce wyrabiamy ciasto z mąki, wody, zaczynu, soli, cukru i jajka, pod koniec dajemy roztopiony tłuszcz.

Kruszonka:
Rozetrzeć masło z cukrem i mąką. 

Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Dzielimy na kawałki i wyplatamy chałkę. Odstawiamy znów na 30 minut, smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut. Smacznego

7 komentarzy:

  1. E tam zapchać tętnice - domowe jest zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obydwa wypieki chętnie bym zjadła, zamieniając tylko żelatynę w śmietanie na śmietan - fix :D Wszystko wygląda przepysznie, nie pamiętam kiedy jadłam takie cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba nie ogarnęłam pierwszego przepisu... :D 0,5 szklanki mąki a potem szklanka mąki pszennej. Ta pierwsza to jaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam 0,5 szklanki to oleju :D a mąki szklanka :D

      Usuń
    2. Ciekawe jak dziołszki czytały przepis, że żadna nie zauważyła :D

      Usuń
    3. Gorzej jak zrobiły.. :D

      Usuń