Dziś kolejne przepisy z serii: Jak zapchać sobie tętnice :D :D Wiadomo że w umiarze nic nie szkodzi oczywiście.
Ciasto:
*0,5 szkl oleju,
*1 szklanka wody,
*1 szklanka mąki pszennej,
*pół łyżeczki soli,
*4 jajka**,
Wode i olej zagotowywujemy z solą, wsypujemy mąkę i mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek i stanie się szkliste, uważając by go nie przypalić. Odstawiamy do wystudzenia, Po czym zaczynamy miksować, dodając stopniowo jajka.
**Jajka dodajemy do uzyskania ciasta o odpowiedniej konsystencji ani za bardzo lejącego i nie twardego.
Na dużej blaszce piekarnika wyłożonej papierem, szprycujemy eklerki gwiazdkową końcówką, lecz zostawiamy odstępy aby się nie skleiły po wyrośnięciu.
Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach celsjusza.
Bita śmietana:
*330 ml śmietanki 30%,
*2 łyżeczki żelatyny,
*4 łyżki cukru pudru.
żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku.
Śmietankę schładzamy i ubjiamy w dokładnie umytej misce najlepiej metalowej. Gdy już będzie dostatnio ubita, dodajemy partiami cukier puder, oraz esencje waniliową. Do naczynia z żelatyną przekładamy łyżkę śmietany i mieszamy, całość przekładamy do miski z śmietaną i delikatnie mieszamy szpatułką.
Śmietanę przekładamy do rękawa, eklerki kroimy na pół i szprycujemy śmietanę na połówkę, przykrywając drugą.
Chałka z kruszonką.
*450g mąki pszennej,
*200ml ciepłej wody,
*15 świeżych drożdży,
* 1 jajko,
*50 roztopionego masła,
*4 łyżki cukru,
*łyżeczka soli.
Kruszonka:
* 60 g mąki,
*30 g masła,
*30 g cukru,
Z drożdzy, połowy wody, 2 łyżek mąki i łyżki cukru robimy zaczyn, w misce wyrabiamy ciasto z mąki, wody, zaczynu, soli, cukru i jajka, pod koniec dajemy roztopiony tłuszcz.
Kruszonka:
Rozetrzeć masło z cukrem i mąką.
Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Dzielimy na kawałki i wyplatamy chałkę. Odstawiamy znów na 30 minut, smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut. Smacznego
E tam zapchać tętnice - domowe jest zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńObydwa wypieki chętnie bym zjadła, zamieniając tylko żelatynę w śmietanie na śmietan - fix :D Wszystko wygląda przepysznie, nie pamiętam kiedy jadłam takie cuda :)
OdpowiedzUsuńMi fixa ukradli z biedry xD
UsuńChyba nie ogarnęłam pierwszego przepisu... :D 0,5 szklanki mąki a potem szklanka mąki pszennej. Ta pierwsza to jaka?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam 0,5 szklanki to oleju :D a mąki szklanka :D
UsuńCiekawe jak dziołszki czytały przepis, że żadna nie zauważyła :D
UsuńGorzej jak zrobiły.. :D
Usuń