Ostatnimi czasy wbrew pozorom mam nawał w szkole gdyż wszystko było przekładane na ostatnią chwilę(sprawdziany itp) i piszemy to, więc nie ma to jak kanapka z pysznego domowego chlebka na drugie śniadanie(zwłaszcza z hummusem lub pasztetem z soczewicy). Lubię gdy chleb jest lekko kwaskowy i posiada dużo ziaren w swoim składzie.
Potrzebujemy:
*200g aktywnego zakwasu(polecam - KLIK )
*250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
*250g mąki żytniej typ 2000,
*łyżeczka soli,
*po 2-3 garście różnych ziaren(u mnie siemię lniane i słonecznik+dynia)
*płaska łyżka miodu,
*400-450ml wody,
*płatki owsiane do posypania,
*Keksówka 10x30cm wyłożona papierem do pieczenia.
Mąki, zakwas, ziarna i sól mieszamy razem w misce, w wodzie rozpuszczamy miód, wlewamy stopniowo aż uzyskamy masę troszkę luźniejszą od plasteliny, wyrabiamy krótko ręką i przekładamy do keksówki, wyrównujemy i posypujemy płatkami. Ja formę wkładam do reklamówki i zawiązuje, całość wkładam do piekarnika z włączoną lampką, lub na ciepły grzejnik- chleb wyrasta ok 4h.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni z naczyniem z wodą na dnie, do rozgrzanego pieca wkładamy wyrośnięty chleb na 20 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 25-30 minut. Wyciągamy i po chwili wyjmujemy z folii na kratkę kuchenną i studzimy(najlepiej na noc) Smacznego.
O to sałatka z warzyw i skiełkowanej gryki, później dodatkowo podałem ją z hummusem i ziarnami
Takie małe zakupy a raczej ich część, bo jeszcze było masło orzechowe i przyprawy
Potrzebujemy:
*200g aktywnego zakwasu(polecam - KLIK )
*250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
*250g mąki żytniej typ 2000,
*łyżeczka soli,
*po 2-3 garście różnych ziaren(u mnie siemię lniane i słonecznik+dynia)
*płaska łyżka miodu,
*400-450ml wody,
*płatki owsiane do posypania,
*Keksówka 10x30cm wyłożona papierem do pieczenia.
Mąki, zakwas, ziarna i sól mieszamy razem w misce, w wodzie rozpuszczamy miód, wlewamy stopniowo aż uzyskamy masę troszkę luźniejszą od plasteliny, wyrabiamy krótko ręką i przekładamy do keksówki, wyrównujemy i posypujemy płatkami. Ja formę wkładam do reklamówki i zawiązuje, całość wkładam do piekarnika z włączoną lampką, lub na ciepły grzejnik- chleb wyrasta ok 4h.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni z naczyniem z wodą na dnie, do rozgrzanego pieca wkładamy wyrośnięty chleb na 20 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 25-30 minut. Wyciągamy i po chwili wyjmujemy z folii na kratkę kuchenną i studzimy(najlepiej na noc) Smacznego.
O to sałatka z warzyw i skiełkowanej gryki, później dodatkowo podałem ją z hummusem i ziarnami
Takie małe zakupy a raczej ich część, bo jeszcze było masło orzechowe i przyprawy
Smacznie i to jeszcze jak :)
OdpowiedzUsuńTaki chlebek stanowiłby idealną bazę moich dzisiejszych kanapek - muszę kiedyś sama upiec zamiast ciągle kupować :D
OdpowiedzUsuńA sałatkę chętnie zjadłabym na kolację uwielbiam takie połączenia ;)
Wiele moich posiłków nie nadaje się na fotki gdyż daje tyle składników i takie tam że Ci co lubią poukładane na talerzu mogliby się zniesmaczyć ;) A tak wgl polecam skiełkować gryke, szybko później można bez gotowania.
UsuńMoże kiedyś nastanie taki piękny dzień i nas zakwas sprzeciwi się tradycji i.... nie umrze :P Dlatego też nie raz marzymy o kromce domowego chleba z hummusem ^^
OdpowiedzUsuńNiebawem spróbujemy wykonać chleb z kaszy gryczanej na "jakby zakwasie". Jeśli się uda wreszcie zjemy wypasione kanapki z czymś co nie smakuje jak wata (te sklepowe bez glutenu takie właśnie są :/ więc lepiej nie jeść wcale :P).
Macie na myśli chleb z moczonej kaszy która po 2 dniach bodajże się ,,ukwasza" Też planuje go ale to jak trafię na wyprzedaż gryki :)
UsuńOooo to właśnie ten... w takim razie ciekawe kto będzie pierwszy :P
Usuń