Wiem wiem że bywam na blogu raz na ruski rok, ale to wszystko przez to że doba ma zaledwie 24h. Dziś się trochę poprawię i zamieszczę przepis na ciasteczka drożdżowe z jabłkiem/brzoskwinią oraz kruche z marmoladą. Ostatnio też miałem wiele wydarzeń które nie należą do zbyt przyjemnych niestety, mam nadzieję że jakoś się wszystko potoczy w dobrą stronę, ale z jednej strony nie wiem jak miało by się to stać... ;)
Ciasteczka kruche z marmoladą(wegańskie)
*szklanka mąki,
*1/4 szklanki cukru pudru,
*saszetka cukru wanilinowego(nie spotkałem waniliowego w spożywczaku :D)
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
*marmolada( u mnie z czerwonej porzeczki)
*1/4 szklanki oleju rzepakowego.
*ew. odrobina wody.
Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, dolewamy olej, wszystko mieszamy, gdyby się nie chciało dokładnie zlepić dajemy odrobinę zimnej wody. Odstawiamy na 30 min do lodówki.
Wałkujemy na grubość 2-3mm i wycinamy foremkami ulubione kształty. Nakładamy na środek marmolady i pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach, cały czas wszystko kontrolując.

Ciastka drożdżowe z jabłkiem
*520 mąki,
*50 g drożdży świeżych,
*100g masła,
* 3 żółtka,
*80g cukru,
*220 ml mleka,
*3g soli,
*2 średnie jabłka, lub puszka brzoskwiń,
*cukier puder do posypania.
1.Podgrzać mleko do maks 40 stopni, z części mleka i drożdży sporządzić mleczko drożdżowe.
2.W pozostałej części mleka rozpuścić cukier i sól.
3. Upłynnić masło,
4. Mąkę przesiać do miski i dodać żółtka, mleczko drożdżowe, mleko z cukrem, dokładnie wyrobić, dodając pod koniec ostudzony tłuszcz.
5.Odstawić do wyrastania na ok 40 minut,
6.Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm, i wycinać kwadraty.
7. Na kwadracie układać kawałek owoca i składać po przekątnej.
8. Odstawić do wyrastania na ok 20-30 minut.
9.Posmarować rozkłuconym białkiem i wypiekać ok 20 minut w 180 stopniach.
10.Gotowe posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka kruche z marmoladą(wegańskie)
*szklanka mąki,
*1/4 szklanki cukru pudru,
*saszetka cukru wanilinowego(nie spotkałem waniliowego w spożywczaku :D)
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
*marmolada( u mnie z czerwonej porzeczki)
*1/4 szklanki oleju rzepakowego.
*ew. odrobina wody.
Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, dolewamy olej, wszystko mieszamy, gdyby się nie chciało dokładnie zlepić dajemy odrobinę zimnej wody. Odstawiamy na 30 min do lodówki.
Wałkujemy na grubość 2-3mm i wycinamy foremkami ulubione kształty. Nakładamy na środek marmolady i pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach, cały czas wszystko kontrolując.

Ciastka drożdżowe z jabłkiem
*520 mąki,
*50 g drożdży świeżych,
*100g masła,
* 3 żółtka,
*80g cukru,
*220 ml mleka,
*3g soli,
*2 średnie jabłka, lub puszka brzoskwiń,
*cukier puder do posypania.
1.Podgrzać mleko do maks 40 stopni, z części mleka i drożdży sporządzić mleczko drożdżowe.
2.W pozostałej części mleka rozpuścić cukier i sól.
3. Upłynnić masło,
4. Mąkę przesiać do miski i dodać żółtka, mleczko drożdżowe, mleko z cukrem, dokładnie wyrobić, dodając pod koniec ostudzony tłuszcz.
5.Odstawić do wyrastania na ok 40 minut,
6.Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm, i wycinać kwadraty.
7. Na kwadracie układać kawałek owoca i składać po przekątnej.
8. Odstawić do wyrastania na ok 20-30 minut.
9.Posmarować rozkłuconym białkiem i wypiekać ok 20 minut w 180 stopniach.
10.Gotowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego. Ciasteczka drożdżówe robiliśmy w szkole :)
Na pewno będzie smacznie :D
OdpowiedzUsuń