Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szukaj na tym blogu

Social Icons

Popular Posts

Subscribe Via Email

Sign up for our newsletter, and well send you news and tutorials on web design, coding, business, and more! You'll also receive these great gifts:

sobota, 5 listopada 2016

Wiem wiem że bywam na blogu raz na ruski rok, ale to wszystko przez to że doba ma zaledwie 24h. Dziś się trochę poprawię i zamieszczę przepis na ciasteczka drożdżowe z jabłkiem/brzoskwinią oraz kruche z marmoladą.  Ostatnio też miałem wiele wydarzeń które nie należą do zbyt przyjemnych niestety, mam nadzieję że jakoś się wszystko potoczy w dobrą stronę, ale z jednej strony nie wiem jak miało by się to stać... ;)


Ciasteczka kruche z marmoladą(wegańskie)
*szklanka mąki,
*1/4 szklanki cukru pudru,
*saszetka cukru wanilinowego(nie spotkałem waniliowego w spożywczaku :D)
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
*marmolada( u mnie z czerwonej porzeczki)
*1/4 szklanki oleju rzepakowego.
*ew. odrobina wody.

Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, dolewamy olej, wszystko mieszamy, gdyby się nie chciało dokładnie zlepić dajemy odrobinę zimnej wody. Odstawiamy na 30 min do lodówki.

Wałkujemy na grubość 2-3mm i wycinamy foremkami ulubione kształty. Nakładamy na środek marmolady i pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach, cały czas wszystko kontrolując.





Ciastka drożdżowe z jabłkiem
*520 mąki,
*50 g drożdży świeżych,
*100g masła,
* 3 żółtka,
*80g cukru,
*220 ml mleka,
*3g soli,
*2 średnie jabłka, lub puszka brzoskwiń,
*cukier puder do posypania.


1.Podgrzać mleko do maks 40 stopni, z części mleka i drożdży sporządzić mleczko drożdżowe.
2.W pozostałej części mleka rozpuścić cukier i sól.
3. Upłynnić masło,
4. Mąkę przesiać do miski i dodać żółtka, mleczko drożdżowe, mleko z cukrem, dokładnie wyrobić, dodając pod koniec ostudzony tłuszcz.
5.Odstawić do wyrastania na ok 40 minut,
6.Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm, i wycinać kwadraty.
7. Na kwadracie układać kawałek owoca i składać po przekątnej.
8. Odstawić do wyrastania na ok 20-30 minut.
9.Posmarować rozkłuconym białkiem i wypiekać ok 20 minut w 180 stopniach.
10.Gotowe posypać cukrem pudrem.


Smacznego. Ciasteczka drożdżówe robiliśmy w szkole :)

1 komentarz: