Dziś miałem pierwszy raz pracownie i... pani stwierdziła że ją wykończyłem pytaniami :D hahah A często mi mówią znajomi i mama że mało co się odzywam. Ale było fajnie. Na zajęciach praktycznych podzieliliśmy się w 3-4 osobowe zespoły(ja byłem z dwiema koleżankami) i piekliśmy coś związanego z kruchym ciastem. Więc upiekliśmy kruche ciasto z śliwkami i kruszonką, kruche ciasteczka, oraz z pozostałych białek-bezy. Wiadomo nie zje się wszystkiego dlatego braliśmy do domu i ciasto bardzo posmakowało mojej mamie, natomiast bezy tak mojemu bratu, że o godzinie 19 musiałem mu upiec porcje kolejną, xD. Bezy to wg mnie cukrowe zabójstwo ale pyszne, tylko zęby bolą :), zdecydowanie polecam mini torciki bezowe i przełożyć je kwaskowym kremem owocowym np. Jeśli chcecie mogę załączyć przepis na ciasto, bezy. Dziś natomiast dam wam przepis na pyszne rogaliki drożdżowe pasujące i do pomidora i do nutelli :p(nie żebym propagował niezdrowe żywienie to umówmy się że mam na myśli nutelle z awokado lub daktyli :P) Rogaliki wychodzą pyszne w smaku- dość zbite i tak no nwm jak to ująć- aromatyczne :). Ja natomiast jestem ciągle w jakieś fazie ,,cukrowej"- nie ma dnia by coś w mniejszej czy większej ilości nie wpadło. Podejrzewam że to z nadzwyczajnej eksploatacji i stresu. Liczę że z tego wyjdę.
Składniki:
*mąka pszenna( polecam 650)-500g
*woda -250 ml
*drożdże- 2 łyżeczki suszonych lub bodajże 25 g świeżych,
*cukier,-2 łyżeczki
*sól-łyżeczka
*2 łyżki oliwy
*do posypania- mak, sezam, gruba sól, albo wcale.
Wszystkie składniki mieszamy wyrabiamy elastyczne i nieklejące się ciasto ok 15 minut. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie rozwałkowywujemy na okrąg o grubości troszkę mniejszej niż 1 cm. Kroimy na 8 trójkątów i każdy zwjiamy zaczynając od podstawy. Układamy na blaszce i zostawiamy pod przykryciem na ok 30 minut.
Smarujemy roztrzepanym jajem lub 50 ml wody rozmieszanej z łyżką cukru i posypujemy dodatkami. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego.
Ciasto:
Bezy:
Składniki:
*mąka pszenna( polecam 650)-500g
*woda -250 ml
*drożdże- 2 łyżeczki suszonych lub bodajże 25 g świeżych,
*cukier,-2 łyżeczki
*sól-łyżeczka
*2 łyżki oliwy
*do posypania- mak, sezam, gruba sól, albo wcale.
Wszystkie składniki mieszamy wyrabiamy elastyczne i nieklejące się ciasto ok 15 minut. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie rozwałkowywujemy na okrąg o grubości troszkę mniejszej niż 1 cm. Kroimy na 8 trójkątów i każdy zwjiamy zaczynając od podstawy. Układamy na blaszce i zostawiamy pod przykryciem na ok 30 minut.
Smarujemy roztrzepanym jajem lub 50 ml wody rozmieszanej z łyżką cukru i posypujemy dodatkami. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego.
Ciasto:
Bezy:
Nie lubię bez :) Rogale pierwsza klasa ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wypieki, a rogala zjadłabym teraz bardzo chętnie :D
OdpowiedzUsuńI też jestem w cukrofazie niestety, więc wiem co czujesz...
To zima! :P
UsuńTakie zacne rogale z chęcią zjadłybyśmy z tą zdrową jak i niezdrową nutellą :D
OdpowiedzUsuń