W ramach oszczędności stawiam na ciasta bez pieczenia. Które defacto czasem są smaczniejsze niż te z pieca.
Przedstawiam wam pyszne ciasto na herbatnikach z jabłkami i kremem z białej czekolady i ricotty.
Składniki:
*2 opakowania ricotty,
*100g białej czekolady,
*ok 200g herbatników petit beaurre,
*1 kg+ ulubionej odmiany jabłek(u mnie szara reneta)
*1 galaretka truskawkowa,
* opcjonalnie cukier do jabłek,
*łyżka miodu,
*łyżka kakao.
Wykonanie:
W keksówce 10x30 cm na dnie układamy herbatniki(jedną warstwę). Jabłka dusimy do rozpadu, dodając na koniec galaretke, Jabłka wykładamy na herbatniki i układamy kolejną warstwę herbatników. Teraz robimy posypke z 50 g herbatników, które kruszymy na drobno i mieszamy z kakao i miodem. Czekoladę rozpuszczamy, i miksujemy z ricottą. Krem wykładamy na herbatniki, posypujemy posypką i zostawiamy na 2 h w lodówce. Smacznego :)
Przedstawiam wam pyszne ciasto na herbatnikach z jabłkami i kremem z białej czekolady i ricotty.
Składniki:
*2 opakowania ricotty,
*100g białej czekolady,
*ok 200g herbatników petit beaurre,
*1 kg+ ulubionej odmiany jabłek(u mnie szara reneta)
*1 galaretka truskawkowa,
* opcjonalnie cukier do jabłek,
*łyżka miodu,
*łyżka kakao.
Wykonanie:
W keksówce 10x30 cm na dnie układamy herbatniki(jedną warstwę). Jabłka dusimy do rozpadu, dodając na koniec galaretke, Jabłka wykładamy na herbatniki i układamy kolejną warstwę herbatników. Teraz robimy posypke z 50 g herbatników, które kruszymy na drobno i mieszamy z kakao i miodem. Czekoladę rozpuszczamy, i miksujemy z ricottą. Krem wykładamy na herbatniki, posypujemy posypką i zostawiamy na 2 h w lodówce. Smacznego :)
Na prawdę bez pieczenia? Wygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńNawet piekarnika nie widzał :P No ok widział gdy stał na stole :P
UsuńIdealny dla ludzi żyjących bez piekarnika jak my :P Super warstwy i mega wysoki! :D
OdpowiedzUsuńJabłka robią robotę :D
OdpowiedzUsuń