Kocham serniki, lecz jedząc ciągle tradycyjny to ja nie zmieściłbym się w drzwi a waga by zwariowała :D. Więc pokombinowałem z taką wersją.
Potrzebujemy:
*500g twarogu półtłustego lub chudego,

*duży budyń krówka lub toffi,(inny budyń=inny smak)
*łyżka miodu,
*łyżka oleju kokosowego,
*2 jajka,
*stewia do smaku.
Na polewę
40ggorzkiej czekolady
*łyżka mleka,
*łyżeczka oleju kokosowego,
*trochę płatków migdałowych
*trochę domowego karmelu( ja robiłem z kremówki, i cukru oraz soli, przepis zamieszczę)
Twaróg, miód, budyń, jaja, mleko, stewię i olej kokosowy umieszczemy w garnku, blendujemy na gładką masę. Ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 5-10 minut. przekładamy do formy(u mnie 18x10 cm).
Czekoladę rozpuszczamy, dajemy mleko i olej kokosowy, mieszamy, smarujemy powierzchnię sernika, posypujemy płatkami i polewamy karmelem. Odstawiamy do lodówki na conajmniej 5h Smacznego :)
Brakuje mi Twoich przepisów :) Karmelowego sernika jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńMi niestety brakuje wolnego czasu, aczkolwiek wystarczy zamienić budyń na inny smak. Spodziewaj się ciasteczek drożdżowych z jabłkiem/brzoskwinią, zawjiasów bakaliowych, chlebka bananowego, salcesonu z konserwą(konserwa to rodzaj syropu :P) i sam nwm jeszcze :D może wymyślę jakieś ciasto przekładane b.c w kubeczku z dynią :D
OdpowiedzUsuńKurcze, kilka razy robiłyśmy i 75% serniki nam się ważyły :P
OdpowiedzUsuń