letni wegetariański obiad
Oto letni lekki i przede wszystkim pyszny obiad z sezonowych warzyw.
Potrzebujemy(1 porcja)
*50g komosy ryżowej(quinoa)
*30-50g ciecierzycy(może być z puszki)
*5 niedużych pieczarek
*3-4różyczki kalafiora
*1 pomidora
*kawałek papryki
*kawałek cebulki czerwonej
*parę listków sałaty
*1/4 bakłażana
*Przyprawy: sól, pieprz, papryczka ostra, zioła prowansalskie, płatki drożdżowe, curry
*olej do smażenia(u mnie kokosowy)
Sos:
*łyżka tahini
*3 łyżki kefiru/jogurtu
*szczypta kardamonu
Komose gotujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu, mieszamy z ciecierzycą, odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki pokrojone w plasterki, solimy, następnie dajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, podsmażamy kolejne 2-3 minutki i dajemy podrobionego drobno kalafiora, dajemy resztę przypraw i płatki drożdżowe(można pominąć ale dają posmak niezły), podsmażamy aż zmięknie. W tym czasie kroimy pomidora, paprykę w kosteczkę, koperek siekamy, liście sałaty rwiemy, mieszamy razem i doprawiamy. Wszystko wykładamy na talerz, a kalafiora polewamy sosem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz