Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szukaj na tym blogu

Social Icons

Popular Posts

Subscribe Via Email

Sign up for our newsletter, and well send you news and tutorials on web design, coding, business, and more! You'll also receive these great gifts:

niedziela, 29 maja 2016

letni wegetariański obiad

Oto letni lekki i przede wszystkim pyszny obiad z sezonowych warzyw.

Potrzebujemy(1 porcja)
*50g komosy ryżowej(quinoa)
*30-50g ciecierzycy(może być z puszki)
*5 niedużych pieczarek
*3-4różyczki kalafiora
*1 pomidora
*kawałek papryki
*kawałek cebulki czerwonej
*parę listków sałaty
*1/4 bakłażana
*Przyprawy: sól, pieprz, papryczka ostra, zioła prowansalskie, płatki drożdżowe, curry
*olej do smażenia(u mnie kokosowy)
Sos:
*łyżka tahini
*3 łyżki kefiru/jogurtu 
*szczypta kardamonu


Komose gotujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu, mieszamy z ciecierzycą, odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki pokrojone w plasterki, solimy, następnie dajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, podsmażamy kolejne 2-3 minutki i dajemy podrobionego drobno kalafiora, dajemy resztę przypraw i płatki drożdżowe(można pominąć ale dają posmak niezły), podsmażamy aż zmięknie. W tym czasie kroimy pomidora, paprykę w kosteczkę, koperek siekamy, liście sałaty rwiemy, mieszamy razem i doprawiamy. Wszystko wykładamy na talerz, a kalafiora polewamy sosem.

Składniki na sos wymieszać i voila. 
Wegetariański obiad VII

0 komentarze:

Prześlij komentarz