Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szukaj na tym blogu

Social Icons

Popular Posts

Subscribe Via Email

Sign up for our newsletter, and well send you news and tutorials on web design, coding, business, and more! You'll also receive these great gifts:

czwartek, 12 maja 2016

Lubicie zupy? Bo ja tak zwłaszcza takie z mnóstwem warzyw i dodatkiem kasz/makaronów.
Dziś o zupie brokułowo-warzywnej, którą wykonuje się w parę chwil. Doskonała na obiad czy kolacje.

Potrzebujemy(2-3 solidne porcje)
*1-1/2l wody lub bulionu
*Marchew -1 duża sztuka
*Seler- 1 spory plaster dużej sztuki z środka,
*1 nieduża pietruszka
*liście rzodkiewki z 1-2 pęczków
*Cebula- 1 nieduża sztuka
*ok 300 g brokuła,
*4 spore pieczarki,
*papryczka chili ew.
*Oliwa,
*Do zabielenia 2 łyżki jogurtu lub ok 50ml mleczka kokosowego
*sól, pieprz, zioła prowansalskie, liść laurowy, ostra papryczka
*natka pietruszki.

Wykonanie:

Warzywa prócz brokuła, obieramy kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni na odrobinie oliwy/oleju, wrzucamy
do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do ich miękkości, doprawiamy do smaku, wrzucamy rozdrobnionego brokuła i gotujemy do jego miękkości. Zabielamy i podajemy(ja swoją porcje podałem z kaszą gryczaną oraz posypałem grana padano, sezamem i szczypiorem.

Można ją też zmiksować otrzymując krem i podać np z grzankami.

Smacznego!:)

2 komentarze: