To ciasto wymyśliłem sam przeglądając różne przepisy.
Biszkopt;
*4 jaja
*200 g cukru pudru
*7 łyżek mąki pszennej
*6 łyżek mąki ziemniaczanej
Masa:
*4 serki danio białe śmietankowe,
*łyżka kakao
*3-4 łyżeczki żelatyny
*1/3-1/4 szklanki wrzątku
Dodatkowo:
*dżem malinowy u mnie niskosłodzony z łowicza
*tabliczka gorzkiej czekolady i 2-3 łyżki mleka
*wiórki kokosowe jako posypka.
Białka oddzielamy od żółtek, ubjiamy na sztywną pianę pod koniec dodając powoli cukier, a następnie miksując na niskich obrotach dodajemy żółtka. Mąki mieszamy i przesiewamy do ciasta wmieszując je delikatnie łyżką. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia(u mnie o średnicy 26-27cm) wykładamy ciasto i pieczemy w 160-170 stopniach 30-40 min do suchego patyczka.
Studzimy
Robimy masę: Serki wrzucamy do miski żelatyne w szklance zalewamy gorącą wodą, mieszamy, serki miksujemy z kakao dodajemy wystudzona żelatynę, odstawiamy. Biszkopt kroimy na pół(Ja na 3 części bo wyrósł duży i jedną część zjedliśmy na sucho xD) spód smarujemy dżemem(od upodobań wykładamy masę i biszkopt. W rondelku na parze rozpuszczamy czekoladę z mlekiem, smarujemy wierzch, posypujemy wiórkami i wkładamy do lodówki na 3-4h i zajadamy.
Biszkopt;
*4 jaja
*200 g cukru pudru
*7 łyżek mąki pszennej
*6 łyżek mąki ziemniaczanej
Masa:
*4 serki danio białe śmietankowe,
*łyżka kakao
*3-4 łyżeczki żelatyny
*1/3-1/4 szklanki wrzątku
Dodatkowo:
*dżem malinowy u mnie niskosłodzony z łowicza
*tabliczka gorzkiej czekolady i 2-3 łyżki mleka
*wiórki kokosowe jako posypka.
Białka oddzielamy od żółtek, ubjiamy na sztywną pianę pod koniec dodając powoli cukier, a następnie miksując na niskich obrotach dodajemy żółtka. Mąki mieszamy i przesiewamy do ciasta wmieszując je delikatnie łyżką. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia(u mnie o średnicy 26-27cm) wykładamy ciasto i pieczemy w 160-170 stopniach 30-40 min do suchego patyczka.
Studzimy
Robimy masę: Serki wrzucamy do miski żelatyne w szklance zalewamy gorącą wodą, mieszamy, serki miksujemy z kakao dodajemy wystudzona żelatynę, odstawiamy. Biszkopt kroimy na pół(Ja na 3 części bo wyrósł duży i jedną część zjedliśmy na sucho xD) spód smarujemy dżemem(od upodobań wykładamy masę i biszkopt. W rondelku na parze rozpuszczamy czekoladę z mlekiem, smarujemy wierzch, posypujemy wiórkami i wkładamy do lodówki na 3-4h i zajadamy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz