Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szukaj na tym blogu

Social Icons

Popular Posts

Subscribe Via Email

Sign up for our newsletter, and well send you news and tutorials on web design, coding, business, and more! You'll also receive these great gifts:

środa, 11 maja 2016

Kolejne smakowite wcielenie buraka i możemy wykorzystać zarówno te pieczone/gotowane jak i również jak ja surowe. Sałatka znakomicie orzeźwia i spisze się jako przekąska w ciągu dnia lub podwieczorek. Efektywnie również wygląda podana podczas spotkania ze znajomymi. 

Potrzebujemy(na 2-3 porcje)
*3 garstki roszponki,
*jeden duży lub 2-3 małe buraki,
*2-3 mandarynki,
*ok 70g-100g riocotty,
*2 łyżki prażonych pestek dynii i płatków migdałów,
*sok z cytryny,
*ew płynny miód*

Przygotowanie:
1.Buraki obieramy kroimy wzdłóż na 4 części i te części kroimy na takie cieniutkie plasterki,
2.Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki wg uznania, ja podzieliłem każdy ząbek na pół,
3.Roszponkę przepłukujemy pod wodą i odsączamy,
4. Do miseczki wrzucamy garść roszponki, skrapiamy sokiem z cytryny, układamy 1/3 buraczków i parę ząbków mandarynki, na to dajemy znów garstkę roszponki i powtarzamy 2-krotnie, na sam wierzch dajemy kleksy ricotty i posypujemy prażonymi ziarnami.

*opcjonalnie możemy polać gotową sałatkę płynnym miodem.





Roszponka to roślina, która działa pobudzająco na trawienie i kojąco na system nerwowy, ma również działanie uspokajające. Z jej liści przyrządza się przede wszystkim sałatki. Roszponka znakomicie komponuje się z mieszaniną różnych sałat. Możemy nią również dekorować potrawy oraz zupy, jednak spożywanie jej na surowo jest najpewniejszą metodą na wykorzystanie wszystkich bogatych wartości odżywczych. Roszponka to świetne źródło witamin: beta karotenu (prowitaminy A), C, B6 a także witamin B1 i B2 oraz soli mineralnych, oraz zawiera dość sporo żelaza.

Ricotta-jest serem niedojrzewającym powstającym z serwatki, zawiera dużo pełnowartościowego białka oraz jest delikatna w smaku. Sprawdza się w daniach wytrawnych jak i deserach.

Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Zjadłabym ale surowy burak mi nie służy ;/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ervisha wystarczy że go podmienisz na gotowanego lub pieczonego :) A zamiast ricotty myślę że sprawdzi się kremowy twarożek z tofu :)

    OdpowiedzUsuń