Kolejne smakowite wcielenie buraka i możemy wykorzystać zarówno te pieczone/gotowane jak i również jak ja surowe. Sałatka znakomicie orzeźwia i spisze się jako przekąska w ciągu dnia lub podwieczorek. Efektywnie również wygląda podana podczas spotkania ze znajomymi.
Potrzebujemy(na 2-3 porcje)
*3 garstki roszponki,
*jeden duży lub 2-3 małe buraki,
*2-3 mandarynki,
*ok 70g-100g riocotty,
*2 łyżki prażonych pestek dynii i płatków migdałów,
*sok z cytryny,
*ew płynny miód*
Przygotowanie:
1.Buraki obieramy kroimy wzdłóż na 4 części i te części kroimy na takie cieniutkie plasterki,
2.Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki wg uznania, ja podzieliłem każdy ząbek na pół,
3.Roszponkę przepłukujemy pod wodą i odsączamy,
4. Do miseczki wrzucamy garść roszponki, skrapiamy sokiem z cytryny, układamy 1/3 buraczków i parę ząbków mandarynki, na to dajemy znów garstkę roszponki i powtarzamy 2-krotnie, na sam wierzch dajemy kleksy ricotty i posypujemy prażonymi ziarnami.
*opcjonalnie możemy polać gotową sałatkę płynnym miodem.
Roszponka to roślina, która działa pobudzająco na trawienie i kojąco na system nerwowy, ma również działanie uspokajające. Z jej liści przyrządza się przede wszystkim sałatki. Roszponka znakomicie komponuje się z mieszaniną różnych sałat. Możemy nią również dekorować potrawy oraz zupy, jednak spożywanie jej na surowo jest najpewniejszą metodą na wykorzystanie wszystkich bogatych wartości odżywczych. Roszponka to świetne źródło witamin: beta karotenu (prowitaminy A), C, B6 a także witamin B1 i B2 oraz soli mineralnych, oraz zawiera dość sporo żelaza.
Ricotta-jest serem niedojrzewającym powstającym z serwatki, zawiera dużo pełnowartościowego białka oraz jest delikatna w smaku. Sprawdza się w daniach wytrawnych jak i deserach.
Smacznego! :)
Potrzebujemy(na 2-3 porcje)
*3 garstki roszponki,
*jeden duży lub 2-3 małe buraki,
*2-3 mandarynki,
*ok 70g-100g riocotty,
*2 łyżki prażonych pestek dynii i płatków migdałów,
*sok z cytryny,
*ew płynny miód*
Przygotowanie:
1.Buraki obieramy kroimy wzdłóż na 4 części i te części kroimy na takie cieniutkie plasterki,
2.Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki wg uznania, ja podzieliłem każdy ząbek na pół,
3.Roszponkę przepłukujemy pod wodą i odsączamy,
4. Do miseczki wrzucamy garść roszponki, skrapiamy sokiem z cytryny, układamy 1/3 buraczków i parę ząbków mandarynki, na to dajemy znów garstkę roszponki i powtarzamy 2-krotnie, na sam wierzch dajemy kleksy ricotty i posypujemy prażonymi ziarnami.
*opcjonalnie możemy polać gotową sałatkę płynnym miodem.
Roszponka to roślina, która działa pobudzająco na trawienie i kojąco na system nerwowy, ma również działanie uspokajające. Z jej liści przyrządza się przede wszystkim sałatki. Roszponka znakomicie komponuje się z mieszaniną różnych sałat. Możemy nią również dekorować potrawy oraz zupy, jednak spożywanie jej na surowo jest najpewniejszą metodą na wykorzystanie wszystkich bogatych wartości odżywczych. Roszponka to świetne źródło witamin: beta karotenu (prowitaminy A), C, B6 a także witamin B1 i B2 oraz soli mineralnych, oraz zawiera dość sporo żelaza.
Ricotta-jest serem niedojrzewającym powstającym z serwatki, zawiera dużo pełnowartościowego białka oraz jest delikatna w smaku. Sprawdza się w daniach wytrawnych jak i deserach.
Smacznego! :)
Zjadłabym ale surowy burak mi nie służy ;/
OdpowiedzUsuńIntrygująca :D
OdpowiedzUsuńErvisha wystarczy że go podmienisz na gotowanego lub pieczonego :) A zamiast ricotty myślę że sprawdzi się kremowy twarożek z tofu :)
OdpowiedzUsuń