Jak wiecie jestem miłośnikiem domowych past roślinnych, zwłaszcza hummusu, aczkolwiek kupny wersja z suszonymi pomidorami również mi bardzo smakował. Ostatnimi czasy bardzo ciężko mi sobie wyobrazić żeby nie było jakiegoś smarowidła lub strączka, czy warzywa gotowego do przekształcenia go w pyszną pastę. Dziś zrobiłem w sumie już drugi raz hummus z pieczoną papryką i chciałbym się podzielić nim. :)
Potrzebujemy:
*150g ugotowanej ciecierzycy(tylko tyle miałem),
*pół dużej upieczonej papryki czerwonej*
*duży lub dwa małe ząbki czosnku,
*3 płaskie łyżki tahini,
*sok z połowy cytryny,
*Przyprawy(sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, zioła prowansalskie, kumin do smaku)
*2-3 łyżki zimnej wody.
*paprykę należy podzielić na ćwiartki, umyć i piec 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200-stu stopni.
Ciecierzycę i resztę składników umieszczamy w naczyniu do blendowania i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, dodając opcjonalnie wodę :).
Ja nie daję zawszę oliwy, gdyż jak jem hummus do warzyw wolę go polać po wierzchu i czuć pełny aromat oliwy. Smacznego.
Inspiracja: Klik
Potrzebujemy:
*150g ugotowanej ciecierzycy(tylko tyle miałem),
*pół dużej upieczonej papryki czerwonej*
*duży lub dwa małe ząbki czosnku,
*3 płaskie łyżki tahini,
*sok z połowy cytryny,
*Przyprawy(sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, zioła prowansalskie, kumin do smaku)
*2-3 łyżki zimnej wody.
*paprykę należy podzielić na ćwiartki, umyć i piec 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200-stu stopni.
Ciecierzycę i resztę składników umieszczamy w naczyniu do blendowania i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, dodając opcjonalnie wodę :).
Ja nie daję zawszę oliwy, gdyż jak jem hummus do warzyw wolę go polać po wierzchu i czuć pełny aromat oliwy. Smacznego.
Inspiracja: Klik
Mam ochotę:)
OdpowiedzUsuńKocham hummus!
OdpowiedzUsuń