Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szukaj na tym blogu

Social Icons

Popular Posts

Subscribe Via Email

Sign up for our newsletter, and well send you news and tutorials on web design, coding, business, and more! You'll also receive these great gifts:

wtorek, 26 lipca 2016


Spód:
*300 g mąki(u mnie krupczatka i zwykła 1:2)
*150 g masła,
*1/3 szklanki cukru,
*1 żółtko,
*szczypta soli,
*łyżka kakao.

Masło siekamy z resztą składników, dość szybko na zwartą ,,kulę" Chłodzimy w lodówce owinięte w folii przez co najmniej 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, Tortownice(26cm) wylepiamy ciastem w tym brzegi na wys 1-1,5 cm. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok 20-30 minut. Studzimy.

Budyń:
*łyżka mąki ziemniaczanej,
*łyżki mąki pszennej typ 450,
*parę kropel esencji waniliowej,
*4 łyżki cukru,
*żółtko,
*0.5 l mleka.


Połowę mleka zagotowywujemy z cukrem a połowę rozrabiamy z resztą składników. Wylewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Gotujemy na małym ogniu ok 5 minut. Jeszcze gorące wylewamy na nasz spód. Odstawiamy do wystudzenia.

Wykończenie:
*3-4 małe jabłka,
*łyżeczka masła lub oleju kokosowego(u mnie olej kokosowy),
*1/4 szklanki golden syrupu
*łyżeczka powideł śliwkowych lub dżemu z porzeczek(u mnie domowe powidła)


Jabłka myjemy, kroimy na ósemki. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy jabłka, chwilę smażymy i przewracamy na drugą stronę. Polewamy golden syrupem, i posypujemy szczyptą cynamonu. Jabłka wykładamy na budyniu a do resztek syropu na patelni dodajemy dżem lub powidła i energicznie mieszamy. Polewamy jabłka i odstawiamy do schłodzenia do lodówki.

2 komentarze: