Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szukaj na tym blogu

Social Icons

Popular Posts

Subscribe Via Email

Sign up for our newsletter, and well send you news and tutorials on web design, coding, business, and more! You'll also receive these great gifts:

czwartek, 21 lipca 2016

Lato, to i zupkę trzeba pyszną ugotować, a że młode buraczki i ziemniaczki to musi to być barszcz ukraiński i to w wersji bezmięsnej! (oszukana osoba która je mięso do każdego posiłku!:P) Wyszedł bardzo pyszny, smakował bardzo mojej mamie, która jadła podobną wersję w restauracji nad morzem i mówiła że niewielka jest różnica. Potrzebujemy:

*4 liście kapusty pekińskiej.
*Pół dużej cebuli,
*3 średnie marchewki,
*1 korzeń pietruszki,
*2 plastry selera,
*3 średnie buraczki,
*ząbek czosnku,
*pieczarka,
*3 ziemniaki,
*puszka białej fasolki(lub spory kubek ugotowanej),
*duża garść fasolki szparagowej(u mnie żółta),
*łyżka oleju rafinowanego(rzepakowy, kokosowy),
*łyżeczka czarnuszki,
*2Litry wody,
*1/3-1/2 lyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z połowy cytryny,
*łyżka suszonego majeranku, po 5 ziarenek ziela angielskiego, pieprzu, liści laurowych
*pieprz i sól do smaku,
*2 duże łyżki gęstego(najlepiej greckiego) jogurtu naturalnego lub śmietany(ew mleczko kokosowe lub inny odpowiednik roślinny.

Wykonanie:

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną drobno cebulkę, czosnek i pieczarkę, podsmażamy do wydobycia aromatów, zalewamy wodą i dajemy ziarenka ziela, pieprzu i liście laurowe oraz majeranek. Włoszczyznę obieramy. Marchew kroimy w plasterki, seler i pietruszkę w kostkę, wrzucamy do wody gdy zawrzy. Gotujemy 12 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i znów gotujemy 10 minut lecz po 5 dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową i poszatkowaną kapustę pekińską. Obrane buraczki ścieramy na grubych oczkach i dajemy do zupy wraz z kwaskiem i czarnuszką, gotujemy ok 5-10 minut. Na końcu dajemy odsączoną fasolkę i doprawiamy. Zestawiamy z ognia. W pojemniczku hartujemy jogurt/śmietanę dajemy do zupy i mieszamy. Podajemy z kleksem jogurtu i posypane natką pietruszki. Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Apetyczny a jak jeszcze buraczki są z własnego ogródka to już bomba ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bomba bomba :D porównał bym to do ,,fat mana"(bomba jądrowa co spadła na nagasaki) Ervisha dobrze kojarzę że interesujesz się historią? :) Jaki okres szczególnie? Bo ja trochę czasy Cesarstwa rzymskiego, Początki państwa Polskiego, troche RP za panowania szlachty oraz 1917-1989 ;)

      Usuń