Już we wtorek wyjeżdżamy, ale ten czas leci, a ja jakoś złapałem ochotę na roślinne jedzonko, aczkolwiek nie zamierzam rezygnować z nabiału i jaj, mimo to przedstawiam wam pyszną sałatkę z kalafiorem w roli głównej i..... porzeczkami :) Dość kontrowersyjne połączenie ale bardzo smaczne, gdyż słodko-kwaśność porzeczki idealnie współgra z spokojnym smakiem kalafiora, całość dopełniłem ciecierzycą oraz sosem z tahini.
Potrzebujemy:
*200g kalafiora,
*2 garści ugotowanej ciecierzycy,
*2 garści porzeczek(u mnie czarna),
*garść sałaty,
*łyżka tahini
*łyżeczka soku z cytryny,
*sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Kalafiora myjemy, gotujemy na parze(ja na delikatnie miękki/chrupiący). Porzeczki myjemy, sałate rwiemy. Ostudzony kalafior mieszamy z przyprawami, dajemy sałate i porzeczki, delikatnie mieszamy. Polewamy sosem.
Sos:
Tahini mieszamy z sokiem z cytryny i odrobiną wody do konsystencji ,,jogurtu do picia".
Smacznego.
Czarne porzeczki których smak jest trochę bardziej kwaśny, są dobrym źródłem wielu witamin pierwiastków mineralnych: witaminy A (beta karoten), witamin z grupy B: B1, B2, B5, B6, witaminy E, składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, miedzi i manganu. Niemniej szczególną uwagę warto zwrócić na fakt, iż stanowią one prawdziwą kopalnię witaminy C - w 100 gramach dostarczają aż 181 miligramów tej witaminy, która to ilość pokrywa aż 241% naszego dziennego zapotrzebowania
Potrzebujemy:
*200g kalafiora,
*2 garści ugotowanej ciecierzycy,
*2 garści porzeczek(u mnie czarna),
*garść sałaty,
*łyżka tahini
*łyżeczka soku z cytryny,
*sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Kalafiora myjemy, gotujemy na parze(ja na delikatnie miękki/chrupiący). Porzeczki myjemy, sałate rwiemy. Ostudzony kalafior mieszamy z przyprawami, dajemy sałate i porzeczki, delikatnie mieszamy. Polewamy sosem.
Sos:
Tahini mieszamy z sokiem z cytryny i odrobiną wody do konsystencji ,,jogurtu do picia".
Smacznego.
Czarne porzeczki których smak jest trochę bardziej kwaśny, są dobrym źródłem wielu witamin pierwiastków mineralnych: witaminy A (beta karoten), witamin z grupy B: B1, B2, B5, B6, witaminy E, składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, miedzi i manganu. Niemniej szczególną uwagę warto zwrócić na fakt, iż stanowią one prawdziwą kopalnię witaminy C - w 100 gramach dostarczają aż 181 miligramów tej witaminy, która to ilość pokrywa aż 241% naszego dziennego zapotrzebowania
Bardzo apetyczna mieszanka - lubię wszystkie składniki, więc całość bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja ;)
OdpowiedzUsuńKilka dni temu oberwałam już wszystkie swoje porzeczki i je zjadłam, ale muszę jeszcze jakieś zdobyć, bo z kalafiorem jeszcze nie jadłam. Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJa mam swoje, ale w B. widziałem:)
UsuńAle połączenie! Nie pomyślałabym, ze to może dobrze smakować, ale w sumie... czemu nie ;)
OdpowiedzUsuń