Taaa... ledwie wrócił już brudzi gary ale to taki ja :D Wyobraźnia mnie poniosła i utworzyłem takie oto ciacho.
Potrzebujemy:
Spód:
*140 ciastek(u mnie krakuski zbożowe),
*50g płatków śniadaniowych(u mnie kuleczki czekoladowe, można 200g ciastek j.w),
*50 g płatków owsianych,
*80 ml oleju(u mnie z orzechów włoskich,
Ciastka i płatki blendujemy na proszek, mieszamy z olejem, wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę, ugniatamy i pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut.
Masa jabłkowa:
*1,5kg kwaśnych jabłek(u mnie mix dojrzałych i lekko niedojrzałych papierówek),
*1/3 szklanki wodu
*galaretka malinowa(jedno opakowanie),
*2-4łyżki miodu lub cukier(ja dałem 3ł miodu ale należy do smaku)
*100g herbatników petit beaurre.
Jabłka kroimy na mniejsze kawałki, dusimy z wodą pod przykryciem(ja nie obierałem, tylko umyłem). Gdy zmiękną, blendujemy je na mus, dodajemy miód i galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na jeszcze ciepły spód, układamy warstwę herbatników i odstawiamy do wystygnięcia
Jogurt czekoladowy:
*400ml jogurtu naturalnego,
*100g gorzkiej czekolady 70%,
*1-2łyżki miodu.
Czekoladę roztapiamy, dodajemy miód. Gdy ostygnie, miksujemy z jogurtem do połączenia i wylewamy na herbatniki.
Kruszonka arachidowa
*80g wyłuskanych orzeszków ziemnych,
*2 łyżki miodu,
Orzechy w blenderze mielimy na ,,proszek", w rondelku rozpuszczamy miód, łączymy z orzechami i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kruszymy w rękach na masę jogurtową. Całość chłodzimy i zajadamy.
Użyłem blaszki 30x20cm, oraz jasnego lipowego miodu.
Potrzebujemy:
Spód:
*140 ciastek(u mnie krakuski zbożowe),
*50g płatków śniadaniowych(u mnie kuleczki czekoladowe, można 200g ciastek j.w),
*50 g płatków owsianych,
*80 ml oleju(u mnie z orzechów włoskich,
Ciastka i płatki blendujemy na proszek, mieszamy z olejem, wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę, ugniatamy i pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut.
Masa jabłkowa:
*1,5kg kwaśnych jabłek(u mnie mix dojrzałych i lekko niedojrzałych papierówek),
*1/3 szklanki wodu
*galaretka malinowa(jedno opakowanie),
*2-4łyżki miodu lub cukier(ja dałem 3ł miodu ale należy do smaku)
*100g herbatników petit beaurre.
Jabłka kroimy na mniejsze kawałki, dusimy z wodą pod przykryciem(ja nie obierałem, tylko umyłem). Gdy zmiękną, blendujemy je na mus, dodajemy miód i galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na jeszcze ciepły spód, układamy warstwę herbatników i odstawiamy do wystygnięcia
Jogurt czekoladowy:
*400ml jogurtu naturalnego,
*100g gorzkiej czekolady 70%,
*1-2łyżki miodu.
Czekoladę roztapiamy, dodajemy miód. Gdy ostygnie, miksujemy z jogurtem do połączenia i wylewamy na herbatniki.
Kruszonka arachidowa
*80g wyłuskanych orzeszków ziemnych,
*2 łyżki miodu,
Orzechy w blenderze mielimy na ,,proszek", w rondelku rozpuszczamy miód, łączymy z orzechami i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kruszymy w rękach na masę jogurtową. Całość chłodzimy i zajadamy.
Użyłem blaszki 30x20cm, oraz jasnego lipowego miodu.
Taki wilgotny jak brownie ;)
OdpowiedzUsuń