Spód:
*300 g mąki(u mnie krupczatka i zwykła 1:2)
*150 g masła,
*1/3 szklanki cukru,
*1 żółtko,
*szczypta soli,
*łyżka kakao.
Masło siekamy z resztą składników, dość szybko na zwartą ,,kulę" Chłodzimy w lodówce owinięte w folii przez co najmniej 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, Tortownice(26cm) wylepiamy ciastem w tym brzegi na wys 1-1,5 cm. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok 20-30 minut. Studzimy.
Budyń:
*łyżka mąki ziemniaczanej,
*łyżki mąki pszennej typ 450,
*parę kropel esencji waniliowej,
*4 łyżki cukru,
*żółtko,
*0.5 l mleka.
Połowę mleka zagotowywujemy z cukrem a połowę rozrabiamy z resztą składników. Wylewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Gotujemy na małym ogniu ok 5 minut. Jeszcze gorące wylewamy na nasz spód. Odstawiamy do wystudzenia.
Wykończenie:
*3-4 małe jabłka,
*łyżeczka masła lub oleju kokosowego(u mnie olej kokosowy),
*1/4 szklanki golden syrupu
*łyżeczka powideł śliwkowych lub dżemu z porzeczek(u mnie domowe powidła)
Jabłka myjemy, kroimy na ósemki. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy jabłka, chwilę smażymy i przewracamy na drugą stronę. Polewamy golden syrupem, i posypujemy szczyptą cynamonu. Jabłka wykładamy na budyniu a do resztek syropu na patelni dodajemy dżem lub powidła i energicznie mieszamy. Polewamy jabłka i odstawiamy do schłodzenia do lodówki.
Proste i efektowne :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :) Dawno już nie robiłam ciasta z budyniem :D
OdpowiedzUsuń