Nie wiem czy wiecie ale pewnie wiecie ale Polskie dzieci i niemowlęta zjadają o POŁOWĘ warzyw mniej niż to zalecane. Nie dziwię się bo takiej mamusi łatwiej zdjąć foljikę z batonika niż obrać marchewkę i tak mały bobas rośnie i uważa że jedzenie warzyw to dla królika a nie myśliwego który potrzebuje energii i schabu!. A wystarczy od małego proponować różne pyszne warzywa najlepiej żeby się dobrze kojarzyły to papryka, słodkie malinowe pomidory, młode marchewki, ogórki czy chociażby pieczone warzywa korzeniowe czy kalafior. Tyle pyszności a wolimy i tak dzieci faszerować czekoladą pozbawioną kakao. Ja dziś wyskoczę z ciastem które jest słodkie i lepkie a więc myślę że nie jednemu bobasowi by zasmakowało( wszak ja bobasem nie jestem a wcinam że uszy się trzęsą... :D)
Potrzebujemy:
*200 g startej drobno marchewki,
*100g płatków owsianych zmielonych na mąkę,
*łyżka lnu zmielonego zalana 50 ml wody,
*pół szklanki wody,
*łyżka miodu,
*łyżka syropu(u mnie daktylowy ale może być klonowy, z agawy lub miód),
*łyżka oleju(u mnie sezamowy),
*2 łyżki wiórek kokosowych.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wszystkie składniki razem połączyć i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyrównać. Piec ok 30-45 minut bez termoobiegu. Podawać na po wystudzeniu. Pasuje do masła orzechowego, powideł i przegryzany jabłkiem :D
Słoiczek pełni rolę opakowania dla domowego masła;)
Potrzebujemy:
*200 g startej drobno marchewki,
*100g płatków owsianych zmielonych na mąkę,
*łyżka lnu zmielonego zalana 50 ml wody,
*pół szklanki wody,
*łyżka miodu,
*łyżka syropu(u mnie daktylowy ale może być klonowy, z agawy lub miód),
*łyżka oleju(u mnie sezamowy),
*2 łyżki wiórek kokosowych.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wszystkie składniki razem połączyć i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyrównać. Piec ok 30-45 minut bez termoobiegu. Podawać na po wystudzeniu. Pasuje do masła orzechowego, powideł i przegryzany jabłkiem :D
Słoiczek pełni rolę opakowania dla domowego masła;)
Z warzywami to nasze niezawodne Trio nadrabia te braki i jest ponad normę :P A ciacho na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z marchewką, pycha :)
OdpowiedzUsuńchoć ostatnio najchętniej robię z cukinią
ja uwielbiam cukinię pokrajać i jabłko i polać masłem orzchowym i posypać cynamonem :D
UsuńBardzo lubię marchew w wypiekach! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com