Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szukaj na tym blogu

Social Icons

Popular Posts

Subscribe Via Email

Sign up for our newsletter, and well send you news and tutorials on web design, coding, business, and more! You'll also receive these great gifts:

piątek, 26 sierpnia 2016

Pamiętam jak za dzieciaka się jadło zawsze pizze mega tłustą na grubym cieście i z masą bekonu, teraz już dawno nie jadłem. A ostatnio naszło mnie na taką pizzę w wersji wegetariańskiej. A coby była pożywniejsza zrobiłem ją na orkiszowym spodzie i dałem mnóstwo warzyw.

Potrzebujemy:
&Na ciasto:
*1,5 szklanki mąki(u mnie orkiszowa 1850 drobno mielona)
*łyżka oleju/oliwy,
*15 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki suszonych,
*pół szklanki ciepłej wody,
*szczypta cukru,
*pół łyżeczki soli,
*Opcjonalnie łyżeczka ziół prowansalskich.

&Na sos:
*Łyżka koncentratu pomidorowego,
*szczypta oregano i bazylii,
*Łyżeczka ketchupu,
*2 łyżki wody,
*sól, pieprz.
*szczypta papryki wędzonej i ostrej

*&Na ,,obkład"
*1/4 dużej papryki,
*6 niewielkich pieczarek
*kawałek cebulki,
*parę różyczek brokułów,
*1/2 cukinii,
*ser żółty wg uznania,
*płatki drożdżowe,

Ciasto zagniatamy z podanych składników ok 10 minut, następnie odstawiamy pod przykryciem na 30-40 minut, robiąc w tym czasie sos z podanych składników poprzez wymieszanie ich.

Przygotowywujemy obkład.


Gotowę ciasto rozciągamy na duży cieńki placek. Smarujemy go sosem, pozostawiając ranty. Wykładamy kolejno: pokrojoną w plastry cukinie i pieczarki, posiekaną cebulkę i paprykę, ser.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10 minut, po tym czasie wykładamy rozdrobnione na różyczki brokuły i zapiekamy kolejne 10-15 minut. Przed podaniem posypujemy płatkami drożdżowymi.


4 komentarze:

  1. Nie ma to jak domowa pizza pełna warzyw :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie a nazywać się powinna: Warzywizza :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Za pizzą ogólnie nie przepadam, ale taka z mnóstwem warzyw mi bardzo smakuje, a Twoja wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń