Pamiętam jak za dzieciaka się jadło zawsze pizze mega tłustą na grubym cieście i z masą bekonu, teraz już dawno nie jadłem. A ostatnio naszło mnie na taką pizzę w wersji wegetariańskiej. A coby była pożywniejsza zrobiłem ją na orkiszowym spodzie i dałem mnóstwo warzyw.
Potrzebujemy:
&Na ciasto:
*1,5 szklanki mąki(u mnie orkiszowa 1850 drobno mielona)
*łyżka oleju/oliwy,
*15 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki suszonych,
*pół szklanki ciepłej wody,
*szczypta cukru,
*pół łyżeczki soli,
*Opcjonalnie łyżeczka ziół prowansalskich.
&Na sos:
*Łyżka koncentratu pomidorowego,
*szczypta oregano i bazylii,
*Łyżeczka ketchupu,
*2 łyżki wody,
*sól, pieprz.
*szczypta papryki wędzonej i ostrej
*&Na ,,obkład"
*1/4 dużej papryki,
*6 niewielkich pieczarek
*kawałek cebulki,
*parę różyczek brokułów,
*1/2 cukinii,
*ser żółty wg uznania,
*płatki drożdżowe,
Ciasto zagniatamy z podanych składników ok 10 minut, następnie odstawiamy pod przykryciem na 30-40 minut, robiąc w tym czasie sos z podanych składników poprzez wymieszanie ich.
Przygotowywujemy obkład.
Gotowę ciasto rozciągamy na duży cieńki placek. Smarujemy go sosem, pozostawiając ranty. Wykładamy kolejno: pokrojoną w plastry cukinie i pieczarki, posiekaną cebulkę i paprykę, ser.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10 minut, po tym czasie wykładamy rozdrobnione na różyczki brokuły i zapiekamy kolejne 10-15 minut. Przed podaniem posypujemy płatkami drożdżowymi.
Nie ma to jak domowa pizza pełna warzyw :D
OdpowiedzUsuńDokładnie a nazywać się powinna: Warzywizza :P
OdpowiedzUsuńZa pizzą ogólnie nie przepadam, ale taka z mnóstwem warzyw mi bardzo smakuje, a Twoja wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńDomowa najlepsza :)
OdpowiedzUsuń