Lato sezon na masę pysznych i ciekawych warzyw, a jeszcze ile przed nami? Brukselka chociażby. A ja zrobiłem sobie sałatkę by część pyszności połączyć.
Potrzebujemy:
*brokuł,
*2 duże gruszki,
*spory pomidor lub dwa mniejsze,
*łyżka tahini+łyżka ciepłej wody/mleka roślinnego lub krowiego, odrobina cukru pudru lub syropu klonowego,
*pół kostki tofu(u mnie wędzone).
*1/2 małej cukinii.
*szczypta imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej.
Wykonanie:
Brokuła gotujemy na parze i przelewamy zimną wodą. Gruszkę kroimy w pół plasterki, to samo cukinię i grillujemy, po przewróceniu na drugą stronę posypujemy przyprawami. Pokrojonego w kostkę pomidorka i podzielonego brokuła mieszamy na talerzu, na to wykładamy grillowane cukinię i gruszkę. Posypujemy pokrojonym w kostkę tofu. Z Tahini, wody/mleka i ew słodzidła robimy sos i polewamy sałatkę. Smacznego :)
I daję jeszcze sernik który robiłem. Przepis z Kwesti smaku dlatego nie będę dawał przepisu. Tylko go polecę bo pyszny. Polecam zmniejszyć ilość cukru jeśli lubimy mniej słodkie .:)
Potrzebujemy:
*brokuł,
*2 duże gruszki,
*spory pomidor lub dwa mniejsze,
*łyżka tahini+łyżka ciepłej wody/mleka roślinnego lub krowiego, odrobina cukru pudru lub syropu klonowego,
*pół kostki tofu(u mnie wędzone).
*1/2 małej cukinii.
*szczypta imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej.
Wykonanie:
Brokuła gotujemy na parze i przelewamy zimną wodą. Gruszkę kroimy w pół plasterki, to samo cukinię i grillujemy, po przewróceniu na drugą stronę posypujemy przyprawami. Pokrojonego w kostkę pomidorka i podzielonego brokuła mieszamy na talerzu, na to wykładamy grillowane cukinię i gruszkę. Posypujemy pokrojonym w kostkę tofu. Z Tahini, wody/mleka i ew słodzidła robimy sos i polewamy sałatkę. Smacznego :)
I daję jeszcze sernik który robiłem. Przepis z Kwesti smaku dlatego nie będę dawał przepisu. Tylko go polecę bo pyszny. Polecam zmniejszyć ilość cukru jeśli lubimy mniej słodkie .:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz