Pulpety jaglano-kalafiorowe
Często jest tak że nie mamy ochoty jeść np kaszy z warzywami wtedy doskonale sprawdzają się pulpety z warzyw i kaszy i do tego jakiś sosik i wszystko cacy a więc ja wychodzę z propozycją pulpetów z kaszy jaglanej i kalafiora.
Skład:
*100g kaszy jaglanej,
*100g kalafiora,
*pęczek natki pietruszki,
*łyżka sosu sojowego lub odrobina soli,
*pieprz, ostra i słodka papryczka, oregano.
Kaszę gotujemy do miękkości, kalafiora również. Ugotowanego kalafiora blendujemy z przyprawami i natką, do całości dajemy kaszę i wyrabiamy łyżką na masę. Formujemy małe kotleciki i smażymy na odrobinie tłuszczu lub pieczemy w 180 stopniach ok 20-25 minut. Nie zrobiłem im zdjęcia samodzielnie dlatego zapodaje ich zdjęcie na ,,kapuście"

Nachosy żytnio-owsiane:
Skład:
*mąka żytnia pełnoziarnista i owsiana(można zmielonych płatków) w stosunku 1:1,
*gorąca woda,
*szczypta soli.
Mąki z solą mieszamy i dodajemy po odrobinie gorącej wody aby otrzymać ciasto konsystencji plasteliny, po czym wyrabiamy chwilę i odstawiamy na ok 10 minut. Po tym czasie wałkujemy na cieńki okrągły placek i smażymy na suchej rozgrzanej patelni. Po lekkim zarumienieniu z dwóch stron, zdejmujemy i tniemy na trójkąty i znów na rozgrzanej patelni smażymy do chrupkości. Najlepsze z pastą warzywną lub twarożkiem, aczkolwiek można je zapiec 10 minut w piekarniku z serem :D

Ja dałem żytnią dodatkowo gdyż chcem ,,odświeżyć zawartość szafki ale równie dobrze może być sama owsiana lub pszenna czy bezglutenowa :)
Ciasto buraczkowo-ryżowe
*woreczek ugotowanego ryżu,
*50g przygotowanego kus-kusu(może być jaglanka ale ja kus kus muszę skończyć),
*Jeden średni burak obrany i zblendowany na mus(surowy)
*5 daktyli(namoczonych i zblendowanych z burakiem),
*łyżka siemienia lnianego mielonego,
*3-4 jabłka pokrojone na pół plastry,
*łyżka tahini,
Wykonanie:
Mus z buraka łączymy z siemieniem, ryżem i kaszą. Do foremki(u mnie keksówka) wykładamy 3/4 masy na to układamy plastry jabłka zostawiając parę plasterków na wierzch. Jabłka przykrywamy resztą masy i na to dajemy plasterki jabłka i polewamy tahini. Pieczemy ok 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni(ja na ostatnie 5 minut zapodałem termoobieg). Kroimy po wystudzeniu a nic się nie rozpadnie :)
Często jest tak że nie mamy ochoty jeść np kaszy z warzywami wtedy doskonale sprawdzają się pulpety z warzyw i kaszy i do tego jakiś sosik i wszystko cacy a więc ja wychodzę z propozycją pulpetów z kaszy jaglanej i kalafiora.
Skład:
*100g kaszy jaglanej,
*100g kalafiora,
*pęczek natki pietruszki,
*łyżka sosu sojowego lub odrobina soli,
*pieprz, ostra i słodka papryczka, oregano.
Kaszę gotujemy do miękkości, kalafiora również. Ugotowanego kalafiora blendujemy z przyprawami i natką, do całości dajemy kaszę i wyrabiamy łyżką na masę. Formujemy małe kotleciki i smażymy na odrobinie tłuszczu lub pieczemy w 180 stopniach ok 20-25 minut. Nie zrobiłem im zdjęcia samodzielnie dlatego zapodaje ich zdjęcie na ,,kapuście"

Nachosy żytnio-owsiane:
Skład:
*mąka żytnia pełnoziarnista i owsiana(można zmielonych płatków) w stosunku 1:1,
*gorąca woda,
*szczypta soli.
Mąki z solą mieszamy i dodajemy po odrobinie gorącej wody aby otrzymać ciasto konsystencji plasteliny, po czym wyrabiamy chwilę i odstawiamy na ok 10 minut. Po tym czasie wałkujemy na cieńki okrągły placek i smażymy na suchej rozgrzanej patelni. Po lekkim zarumienieniu z dwóch stron, zdejmujemy i tniemy na trójkąty i znów na rozgrzanej patelni smażymy do chrupkości. Najlepsze z pastą warzywną lub twarożkiem, aczkolwiek można je zapiec 10 minut w piekarniku z serem :D

Ja dałem żytnią dodatkowo gdyż chcem ,,odświeżyć zawartość szafki ale równie dobrze może być sama owsiana lub pszenna czy bezglutenowa :)
Ciasto buraczkowo-ryżowe
*woreczek ugotowanego ryżu,
*50g przygotowanego kus-kusu(może być jaglanka ale ja kus kus muszę skończyć),
*Jeden średni burak obrany i zblendowany na mus(surowy)
*5 daktyli(namoczonych i zblendowanych z burakiem),
*łyżka siemienia lnianego mielonego,
*3-4 jabłka pokrojone na pół plastry,
*łyżka tahini,
Wykonanie:
Mus z buraka łączymy z siemieniem, ryżem i kaszą. Do foremki(u mnie keksówka) wykładamy 3/4 masy na to układamy plastry jabłka zostawiając parę plasterków na wierzch. Jabłka przykrywamy resztą masy i na to dajemy plasterki jabłka i polewamy tahini. Pieczemy ok 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni(ja na ostatnie 5 minut zapodałem termoobieg). Kroimy po wystudzeniu a nic się nie rozpadnie :)
Nie sądziłam, że ten przepis na nachosy jest taki prosty :) A ciasto z buraka, powtórzę się, niebanalne :D
OdpowiedzUsuńNO na wypasie :D
OdpowiedzUsuń