Dziś chciałem wykorzystać resztkę czerwonej kapusty która mi została, a nie miałem ochoty na surówkę z niej tak więc postanowiłem wykonać taką potrawkę, która okazała się smaczna :).
Potrzebujemy:
*150 g pieczarek,
*ząbek czosnku,
*marchewkę,
*gruby plaster selera,
*pół sporego kabaczka,
*2 łyżki koncentratu pomidorowego,
*200g kalafiora
*sól, pieprz,
*po 1/2 łyżeczki: curry, papryczki słodkiej, ostrej i wędzonej, oregano, majeranku.
*łyżka oleju
Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy
pokrojone pieczarki, a po chwili dajemy pokrojone w kosteczkę: patison, marchew i seler. Dusimy na małym ogniu na wpół miękko, a w tym czasie szatkujemy kapustę. Kapustę i koncentrat wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkość, na koniec dajemy przyprawy i podrobionego kalafiora i podduszamy do jego miękkości. Podajemy z kaszą bądź ryżem. Doskonale smakuje posypane dużą ilością zieleniny i np sera wędzonego.
Wyszedł sękacz(warstwy) :D
Potrzebujemy:
*150 g pieczarek,
*ząbek czosnku,
*marchewkę,
*gruby plaster selera,
*pół sporego kabaczka,
*2 łyżki koncentratu pomidorowego,
*200g kalafiora
*sól, pieprz,
*po 1/2 łyżeczki: curry, papryczki słodkiej, ostrej i wędzonej, oregano, majeranku.
*łyżka oleju
Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy
pokrojone pieczarki, a po chwili dajemy pokrojone w kosteczkę: patison, marchew i seler. Dusimy na małym ogniu na wpół miękko, a w tym czasie szatkujemy kapustę. Kapustę i koncentrat wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkość, na koniec dajemy przyprawy i podrobionego kalafiora i podduszamy do jego miękkości. Podajemy z kaszą bądź ryżem. Doskonale smakuje posypane dużą ilością zieleniny i np sera wędzonego.
Wyszedł sękacz(warstwy) :D
No świetna taka potrawka a sękacz pierwsza klasa ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie kalafiora z curry ;) A sękacza bardzo lubię, już tak dawno nie jadłam :D
OdpowiedzUsuń