Wreszcie są nasze pyszne Polskie jabłka a wśród nich ukochane papierówki i antonówki. Moje drzewo co prawda małe owoce dało ale dużo! :D Dziś prezentuje wam galette do którego wykorzystałem papierówki :).
Składniki:
*200 g mąki (u mnie typ 650),
*100 g masła prawdziwego,
*3 łyżki drobnego cukru,
*30 ml zimnej wody.
Z powyższych składników zagniatamy szybko ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
W wolnym czasie robimy nadzienie:
Składniki:
*400 g jabłek,
*2-3 łyżki cukru lub miodu,
*łyżeczka mąki ziemniaczanej,
*łyżka soku z cytryny.
Jabłka kroimy w ćwiartki lub ósemki(zależnie od wielkości), mieszamy z resztą składników.
Ciasto wyjmujemy z lodówki formujemy niekoniecznie równe koło, wykładamy nadzienie, zostawiając naokoło ok 4-5 cm wolnego miejsca, po czym zawjiamy brzegi na nadzienie.( ja podzieliłem ciasto na pół i zrobiłem dwa mniejsze :)
Pieczemy ok 35-45 minut w temperaturze 180 stopni. Ok 10 minut przed końcem pieczenia możemy posypać cukrem trzcinowym.
Składniki:
*200 g mąki (u mnie typ 650),
*100 g masła prawdziwego,
*3 łyżki drobnego cukru,
*30 ml zimnej wody.
Z powyższych składników zagniatamy szybko ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
W wolnym czasie robimy nadzienie:
Składniki:
*400 g jabłek,
*2-3 łyżki cukru lub miodu,
*łyżeczka mąki ziemniaczanej,
*łyżka soku z cytryny.
Jabłka kroimy w ćwiartki lub ósemki(zależnie od wielkości), mieszamy z resztą składników.
Ciasto wyjmujemy z lodówki formujemy niekoniecznie równe koło, wykładamy nadzienie, zostawiając naokoło ok 4-5 cm wolnego miejsca, po czym zawjiamy brzegi na nadzienie.( ja podzieliłem ciasto na pół i zrobiłem dwa mniejsze :)
Pieczemy ok 35-45 minut w temperaturze 180 stopni. Ok 10 minut przed końcem pieczenia możemy posypać cukrem trzcinowym.
Proste ale smaczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam galette .. mniam!
OdpowiedzUsuń