Loooodyy!! :D Upał jak na początku wakacji, człowiek myśli jak by się ochłodzić i przy chodzi mu do głowy pomysł na lody.....z cukinii. Były już z kalafiora(i nadal są popularne widzę) Proponuje dwie wersje: cytrynowe i truskawkowe, aby je wykonać potrzebujemy:
*średnia cukinia,
*garść truskawek,
*1/3 cytryny,
*parę listków mięty(ja dałem dodatkowo liścia oregano kubańskiego)
*Do osłodzenia: 2-5 łyżek do smaku(miód/syrop z agawy/klonowy/u mnie daktylowy)
*trochę czasu ok 2-3 godziny.
Cukinię dzielimy na pół, jeśli ma miękką skórkę to jej nie trzeba obierać. Połowę kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki, z drugą połową robimy to samo i wrzucamy do drugiej miseczki.
Smak cytrynowy:
Do jednej miseczki dodajemy 1/3 cytryny, listki mięty i słodzidło a całość blendujemy na krem.
Smak truskawkowy:
Do drugiej miseczki dajemy truskawki, słodzidło, łyżkę soku z cytryny i również blendujemy na krem.
Obydwie miseczki wkładamy do zamrażalnika i mieszamy widelcem co 30 minut, aż usyskamy ulubioną konsystencję(u mnie 4 podejścia do mieszania).
Podałem je z mango i masłem orzechowym :)
Następnym razem postaram się mieć mleczko kokosowe na stanie i je dodam co napewno wzbogaci wyjściowy produkt.
*średnia cukinia,
*garść truskawek,
*1/3 cytryny,
*parę listków mięty(ja dałem dodatkowo liścia oregano kubańskiego)
*Do osłodzenia: 2-5 łyżek do smaku(miód/syrop z agawy/klonowy/u mnie daktylowy)
*trochę czasu ok 2-3 godziny.
Cukinię dzielimy na pół, jeśli ma miękką skórkę to jej nie trzeba obierać. Połowę kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki, z drugą połową robimy to samo i wrzucamy do drugiej miseczki.
Smak cytrynowy:
Do jednej miseczki dodajemy 1/3 cytryny, listki mięty i słodzidło a całość blendujemy na krem.
Smak truskawkowy:
Do drugiej miseczki dajemy truskawki, słodzidło, łyżkę soku z cytryny i również blendujemy na krem.
Obydwie miseczki wkładamy do zamrażalnika i mieszamy widelcem co 30 minut, aż usyskamy ulubioną konsystencję(u mnie 4 podejścia do mieszania).
Podałem je z mango i masłem orzechowym :)
Następnym razem postaram się mieć mleczko kokosowe na stanie i je dodam co napewno wzbogaci wyjściowy produkt.
Lody z cukinii??? Nie wpadłabym na to :P
OdpowiedzUsuń