Fala upałów ale co mi tam- Uwielbiam to, zwłaszcza że już nie wyglądam tak strasznie-teraz bym się opisał ,,pryszczaty nastolatek. Wczoraj wreszcie wyszłem na krótką przejażdżkę rowerem. ^^
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lubię tą porę za obfitości w jakie jest ubrana. Dziś znów poeksperymentowałem i zrobiłem bardzo pyszną sałatkę. Jako podstawy użyłem miksu sałat-lodowej i masłowej z ogródka, na której spoczęła reszta składników, które kontrastowały z sosem a'lla camembert.
Potrzebujemy:
*2-3 garście ulubionych sałat
*1/3 dużej cukinii lub 1/2 mniejszej,
*pomidor,
*1/2 -1/4 awokado,
*nektarynki.
*różyczka brokułu.
Na sos:
*50g sera camembert,
*2 łyżki jogurtu naturalnego,
*parę kropel soku z cytryny,
*szczypta soli,
*szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
*2 szczypty ziół prowansalskich.
Umytą sałatę rwiemy na strzępy, układamy na talerzu. Cukinię kroimy wzdłóż na 4 i w plasterki, posypujemy solą i pieprzem. Grillujemy do ulubionego stadium. Pomidory i nektarynkę kroimy w ósemki. Również grillujemy. Na sałatę wykładamy cukinię, na nią pomidor, i nektarynkę oraz awokado pokrojone w dużą kostkę, Całość posypujemy drobno rozdrobnionym surowym brokułem i polewamy sosem. Smacznego! :)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lubię tą porę za obfitości w jakie jest ubrana. Dziś znów poeksperymentowałem i zrobiłem bardzo pyszną sałatkę. Jako podstawy użyłem miksu sałat-lodowej i masłowej z ogródka, na której spoczęła reszta składników, które kontrastowały z sosem a'lla camembert.
Potrzebujemy:
*2-3 garście ulubionych sałat
*1/3 dużej cukinii lub 1/2 mniejszej,
*pomidor,
*1/2 -1/4 awokado,
*nektarynki.
*różyczka brokułu.
Na sos:
*50g sera camembert,
*2 łyżki jogurtu naturalnego,
*parę kropel soku z cytryny,
*szczypta soli,
*szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
*2 szczypty ziół prowansalskich.
Umytą sałatę rwiemy na strzępy, układamy na talerzu. Cukinię kroimy wzdłóż na 4 i w plasterki, posypujemy solą i pieprzem. Grillujemy do ulubionego stadium. Pomidory i nektarynkę kroimy w ósemki. Również grillujemy. Na sałatę wykładamy cukinię, na nią pomidor, i nektarynkę oraz awokado pokrojone w dużą kostkę, Całość posypujemy drobno rozdrobnionym surowym brokułem i polewamy sosem. Smacznego! :)
Awokado nie dla mnie, ale resztę porywam! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńGdzieś nawet u Ciebie wyczytałem że nie lubisz i wstawiając tą sałatkę wpadłaś mi do głowy :) Awokado nie jest obowiązkowe, kolorystycznie by tu buraczek np pasował zamiast :)
UsuńWygląda kusząco ;)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam upały ;)
OdpowiedzUsuńA sałatka super - tyle pysznych smaków łączy ;)