Tłusto oj tłusto czyli troszkę o tłuszczach.
Ta notka rozpocznie serie o podstawowych składnikach odżywczych. Mam świadomość że nie opiszę wszystkich tłuszczy, gdyż mija się z celem pisanie o oleju którego nawet w sklepie nie widziałem.
A więc co to tłuszcze?
To mocno skondensowane źródło energii( 1g dostarcza 9 Kcal). Są niezbędne w codziennej diecie, gdyż są rozpuszczalnikiem witamin A, D, E, K, prócz tego są nośnikiem smaku i aromatu. To składniki błon komórkowych.
Nie będę powielał rozlegle dostępnej wiedzy zawartej w sieci i książkach. Napiszę tylko że niezbędne są dla nas nienasycone kwasy tłuszczowe a w szczególności NNKT czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Wystrzegać powinniśmy się nasyconych kwasów tłuszczowych(ale nie do przesady). Najgorszym świństwem są utwardzone kwasy tłuszczowe które przede wszystkim są w margarynach, i fastfoodach.
Teraz właściwie przejdźmy do tłuszczy używanych na co dzień:
Oliwa z oliwek- wywodzi się obszarów Morza Śródziemnego, wytwarzana jest z oliwek. Jest podstawowym tłuszczem używanym w kuchni włoskiej, hiszpańskiej, greckiej czy portugalskiej, a także zdobyła kuchnie północy. Posiada specyficzny aromat który może nie pasować każdemu. Ale prawdziwa oliwa tłoczona na zimno doskonale pasuje do sałatek a w szczególności idealnie łączy się z serami typu włoskiego, fetą, czy mozzarellą. Może być stosowana do krótkotrwałego smażenia.
Olej lniany-Powinien być spożywany wyłącznie na zimno i przechowywany w lodówce. Doskonały do sałatek, oraz słynnej pasty twarogowej dr.Budwig. Nadaje pysznego orzechowego aromatu i w szczególności go polecam gdy mamy problemy z włosami czy paznokciami.
Olej kokosowy-Czyli według mnie idealny tłuszcz do smażenia, gdyż jest bogaty w tłuszcze nasycone i posiada wysoką stabilność. Aczkolwiek posiada on specyficzny rodzaj łańcuchów kwasów tłuszczowych.
Ta notka rozpocznie serie o podstawowych składnikach odżywczych. Mam świadomość że nie opiszę wszystkich tłuszczy, gdyż mija się z celem pisanie o oleju którego nawet w sklepie nie widziałem.
A więc co to tłuszcze?
To mocno skondensowane źródło energii( 1g dostarcza 9 Kcal). Są niezbędne w codziennej diecie, gdyż są rozpuszczalnikiem witamin A, D, E, K, prócz tego są nośnikiem smaku i aromatu. To składniki błon komórkowych.
Nie będę powielał rozlegle dostępnej wiedzy zawartej w sieci i książkach. Napiszę tylko że niezbędne są dla nas nienasycone kwasy tłuszczowe a w szczególności NNKT czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Wystrzegać powinniśmy się nasyconych kwasów tłuszczowych(ale nie do przesady). Najgorszym świństwem są utwardzone kwasy tłuszczowe które przede wszystkim są w margarynach, i fastfoodach.
Teraz właściwie przejdźmy do tłuszczy używanych na co dzień:
Olej rzepakowy-tak zwana oliwa północy, powinniśmy go spożywać nawet zamiast oliwy z oliwek,
gdyż pochodzi z naszej strefy klimatycznej. Powinniśmy go używać w postaci nierafinowanej na zimno np do sałatek, warzyw. Natomiast smażyć należy bezwzględnie na tłuszczu rafinowanym Dlatego warto czytać na etykietach jaką wersje kupujemy.
Oliwa z oliwek- wywodzi się obszarów Morza Śródziemnego, wytwarzana jest z oliwek. Jest podstawowym tłuszczem używanym w kuchni włoskiej, hiszpańskiej, greckiej czy portugalskiej, a także zdobyła kuchnie północy. Posiada specyficzny aromat który może nie pasować każdemu. Ale prawdziwa oliwa tłoczona na zimno doskonale pasuje do sałatek a w szczególności idealnie łączy się z serami typu włoskiego, fetą, czy mozzarellą. Może być stosowana do krótkotrwałego smażenia.
Olej lniany-Powinien być spożywany wyłącznie na zimno i przechowywany w lodówce. Doskonały do sałatek, oraz słynnej pasty twarogowej dr.Budwig. Nadaje pysznego orzechowego aromatu i w szczególności go polecam gdy mamy problemy z włosami czy paznokciami.
Olej kokosowy-Czyli według mnie idealny tłuszcz do smażenia, gdyż jest bogaty w tłuszcze nasycone i posiada wysoką stabilność. Aczkolwiek posiada on specyficzny rodzaj łańcuchów kwasów tłuszczowych.
Z olejów uzywam tylko rzepakowego :)
OdpowiedzUsuńWarto dodać, że dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego, warto wybierać ten nierafinowany :)
OdpowiedzUsuńAczkolwiek do smażenia to rafinowany lepszy, chyba że tylko chcemy coś podgrzać. Bo np smażyć ,,schabowego" to rafinowany
Usuń