Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szukaj na tym blogu

Social Icons

Popular Posts

Subscribe Via Email

Sign up for our newsletter, and well send you news and tutorials on web design, coding, business, and more! You'll also receive these great gifts:

piątek, 24 czerwca 2016

Tłusto oj tłusto czyli troszkę o tłuszczach.

Ta notka rozpocznie serie o podstawowych składnikach odżywczych. Mam świadomość że nie opiszę wszystkich tłuszczy, gdyż mija się z celem pisanie o oleju którego nawet w sklepie nie widziałem.

A więc co to tłuszcze?
To mocno skondensowane źródło energii( 1g dostarcza 9 Kcal). Są niezbędne w codziennej diecie, gdyż są rozpuszczalnikiem witamin A, D, E, K, prócz tego są nośnikiem smaku i aromatu. To składniki błon komórkowych.
Nie będę powielał rozlegle dostępnej wiedzy zawartej w sieci i książkach. Napiszę tylko że niezbędne są dla nas nienasycone kwasy tłuszczowe a  w szczególności NNKT czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Wystrzegać powinniśmy się nasyconych kwasów tłuszczowych(ale nie do przesady). Najgorszym świństwem są utwardzone kwasy tłuszczowe które przede wszystkim są w margarynach, i fastfoodach.

Teraz właściwie przejdźmy do tłuszczy używanych na co dzień:

Olej rzepakowy-tak zwana oliwa północy, powinniśmy go spożywać nawet zamiast oliwy z oliwek, 
                       gdyż pochodzi z naszej strefy klimatycznej. Powinniśmy go używać w postaci                                      nierafinowanej na zimno np do sałatek, warzyw. Natomiast smażyć należy                                            bezwzględnie na tłuszczu rafinowanym Dlatego warto czytać na etykietach jaką wersje                        kupujemy.

Oliwa z oliwek- wywodzi się obszarów Morza Śródziemnego, wytwarzana jest z oliwek. Jest                                     podstawowym tłuszczem używanym w kuchni włoskiej, hiszpańskiej, greckiej czy                               portugalskiej, a także zdobyła kuchnie północy. Posiada specyficzny aromat który                                 może nie pasować każdemu. Ale prawdziwa oliwa tłoczona na zimno doskonale                                  pasuje do sałatek a w szczególności idealnie łączy się z serami typu włoskiego, fetą,                            czy mozzarellą. Może być stosowana do krótkotrwałego smażenia.

Olej lniany-Powinien być spożywany wyłącznie na zimno i przechowywany w lodówce. Doskonały do sałatek, oraz słynnej pasty twarogowej dr.Budwig. Nadaje pysznego orzechowego aromatu i w szczególności go polecam gdy mamy problemy z włosami czy paznokciami.

Olej kokosowy-Czyli według mnie idealny tłuszcz do smażenia, gdyż jest bogaty w tłuszcze nasycone i posiada wysoką stabilność. Aczkolwiek posiada on specyficzny rodzaj łańcuchów kwasów tłuszczowych.


3 komentarze:

  1. Z olejów uzywam tylko rzepakowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto dodać, że dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego, warto wybierać ten nierafinowany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aczkolwiek do smażenia to rafinowany lepszy, chyba że tylko chcemy coś podgrzać. Bo np smażyć ,,schabowego" to rafinowany

      Usuń