Zapraszam was na to proste i smaczne ciasto co podkreślił mój tata-idealnie wyważone smaki słodko-kwaskowe.
a)Omlet jasny:
* 2 jajka,
*łyżka wody gazowanej,
*2 łyżki mąki(u mnie orkiszowa)
*łyżka oleju do smażenia
*2 łyżki cukru,
*szczypta proszku do pieczenia.
Białka ubijamy z szczyptą soli, pod koniec dając cukier, następnie dodajemy żółtka i wodę zmniejszając obroty oraz mąkę i proszek do pieczenia.
Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy masę i równo rozprowadzamy, smażymy pod przykryciem na małym ogniu do ścięta wierzchu i przekładamy na talerz. Kakaowy robimy tak samo zastępując łyżkę mąki łyżką kakao.
b)Budyń:
*2 szklanki mleka,
*2 łyżki cukru,
*żółtko,
*parę kropel olejku waniliowego,
*2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem, pozostałem pół mieszamy z żółtkiem, skrobią oraz olejkiem.
Mieszając wlewamy do gotującego mleka i gotujemy chwilę na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia,
c)Galaretka truskawkowa
*robimy zgodnie z opakowaniem.
d)Polewa z serka wiejskiego:
*opakowanie 200 g serka wiejskiego,
*łyżka masła orzechowego,
*1,5-2łyżki jasnego miodu.
Miód i masło orzechowe podgrzewając mieszamy do połączenia. Osobno blendujemy serek wiejski na gładko, dodajemy miód z masłem i blendujemy do połączenia.
d)Dodatkowo:
*parę sztuk wafelków tortowych(andrutów)
*napar mocnej kawy.
Na desce układamy kakaowy omlet na niego dajemy rozdrobnioną 1/3 galaretki, na to 1/2 budyniu, na budyniu układamy nasączone w kawie wafelki, na nie resztę budyniu i znów 1/3 galaretki, jasny biszkopt. Smarujemy kremem i posypujemy resztą galaretki, i chłodzimy min 2-3 godziny w lodówce.
Smacznego
a)Omlet jasny:
* 2 jajka,
*łyżka wody gazowanej,
*2 łyżki mąki(u mnie orkiszowa)
*łyżka oleju do smażenia
*2 łyżki cukru,
*szczypta proszku do pieczenia.
Białka ubijamy z szczyptą soli, pod koniec dając cukier, następnie dodajemy żółtka i wodę zmniejszając obroty oraz mąkę i proszek do pieczenia.
Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy masę i równo rozprowadzamy, smażymy pod przykryciem na małym ogniu do ścięta wierzchu i przekładamy na talerz. Kakaowy robimy tak samo zastępując łyżkę mąki łyżką kakao.
b)Budyń:
*2 szklanki mleka,
*2 łyżki cukru,
*żółtko,
*parę kropel olejku waniliowego,
*2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem, pozostałem pół mieszamy z żółtkiem, skrobią oraz olejkiem.
Mieszając wlewamy do gotującego mleka i gotujemy chwilę na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia,
c)Galaretka truskawkowa
*robimy zgodnie z opakowaniem.
d)Polewa z serka wiejskiego:
*opakowanie 200 g serka wiejskiego,
*łyżka masła orzechowego,
*1,5-2łyżki jasnego miodu.
Miód i masło orzechowe podgrzewając mieszamy do połączenia. Osobno blendujemy serek wiejski na gładko, dodajemy miód z masłem i blendujemy do połączenia.
d)Dodatkowo:
*parę sztuk wafelków tortowych(andrutów)
*napar mocnej kawy.
Na desce układamy kakaowy omlet na niego dajemy rozdrobnioną 1/3 galaretki, na to 1/2 budyniu, na budyniu układamy nasączone w kawie wafelki, na nie resztę budyniu i znów 1/3 galaretki, jasny biszkopt. Smarujemy kremem i posypujemy resztą galaretki, i chłodzimy min 2-3 godziny w lodówce.
Smacznego
Świetny pomysł - ładnie to wszystko wygląda, choć smaki nie moje :P
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam taki zrobić- motywujesz do przygotowania *^*
OdpowiedzUsuńApetyczny - kiedyś jak jadłam omlety robiłam podobnie... takie omletowe torciki :)
OdpowiedzUsuńNo i to jest świetny pomysł na uzyskanie szybkiego torcika :)
OdpowiedzUsuń