Dziś trochę kuchni regionalnej(co prawda nie mój region. Padło na Cebularze. A więc trochę historii:
Cebularz – pszenny placek, wywodzący się z kuchni żydowskiej, o średnicy 15–20 '
centymetrów pokryty cebulą pokrojoną w kostkę wymieszaną z makiem, charakterystyczny dla Lubelszczyzny.
Potrzebujemy:
Na nadzienie:
*2 średnie cebulki,
*Solidna łyżka maku,
*pół łyżeczki soli,
*2 łyżki oleju(rzepakowy)
*szczypta pieprzu.
Na ciasto:
*250 g mąki pszennej,
*30 g drożdży,
*łyżeczka cukru,
*1/2 szklanki mleka,
*pół łyżeczki soli,
*Jajko,
*30 g masła,
Cebulę kroimy w niedużą kostkę, dodajemy resztę składników na farsz, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 4 h minimum.
Drożdże mieszamy z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło. W misce umieszczamy resztę mąki, jajko, sól, zaczyn, oraz mleko z masłem. Wyrabiamy ok 10 minut, po czym zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Ciasto dzielimy na ok 5-6 równych częśći i formujemy okrągłe placki o średnicy 15-20 cm. Układamy na nich farsz i zostawiamy do wyrośnięcia kolejną godzinę pod przykryciem. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut, wcześniej możemy posmarować ciasto mlekiem lub roztrzepanym jajem. Ja dodatkowo pod koniec pieczenia dałem na każdy placek trochę sera żółtego. Smacznego :)
Inspiracja : http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/04/cebularz-lubelski_22.html
Cebularz – pszenny placek, wywodzący się z kuchni żydowskiej, o średnicy 15–20 '
centymetrów pokryty cebulą pokrojoną w kostkę wymieszaną z makiem, charakterystyczny dla Lubelszczyzny.
Potrzebujemy:
Na nadzienie:
*2 średnie cebulki,
*Solidna łyżka maku,
*pół łyżeczki soli,
*2 łyżki oleju(rzepakowy)
*szczypta pieprzu.
Na ciasto:
*250 g mąki pszennej,
*30 g drożdży,
*łyżeczka cukru,
*1/2 szklanki mleka,
*pół łyżeczki soli,
*Jajko,
*30 g masła,
Cebulę kroimy w niedużą kostkę, dodajemy resztę składników na farsz, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 4 h minimum.
Drożdże mieszamy z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło. W misce umieszczamy resztę mąki, jajko, sól, zaczyn, oraz mleko z masłem. Wyrabiamy ok 10 minut, po czym zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Ciasto dzielimy na ok 5-6 równych częśći i formujemy okrągłe placki o średnicy 15-20 cm. Układamy na nich farsz i zostawiamy do wyrośnięcia kolejną godzinę pod przykryciem. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut, wcześniej możemy posmarować ciasto mlekiem lub roztrzepanym jajem. Ja dodatkowo pod koniec pieczenia dałem na każdy placek trochę sera żółtego. Smacznego :)
Inspiracja : http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/04/cebularz-lubelski_22.html
Ładne ;)
OdpowiedzUsuńJadłam takie niedawno będąc w Lublinie - były bardzo smaczne, ale Twoje pewnie jeszcze lepsze. Wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńJadłam takie niedawno będąc w Lublinie - były bardzo smaczne, ale Twoje pewnie jeszcze lepsze. Wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tego cuda! Kusi :)
OdpowiedzUsuń