Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szukaj na tym blogu

Social Icons

Popular Posts

Subscribe Via Email

Sign up for our newsletter, and well send you news and tutorials on web design, coding, business, and more! You'll also receive these great gifts:

niedziela, 5 czerwca 2016

Dziś znów przychodzę z pyszną sałatką, tym razem zdecydowałem się połączyć pyszne słodko-kwaskowe czerwone jabłka z sałatą, selerem oraz serkiem ricotta i orzeźwiającymi bogatymi w wodę warzywami.

Potrzebujemy:
*Duża garść sałaty(u mnie masłowa)
*Spore jabłko ulubionej odmiany
*Plaster selera korzeniowego(dość spory)
*Pół dużego ogórka,
*mała garstka listków mięty,
*2 łyżki octu lub soku z cytryny(u mnie winny)
*szczypta pieprzu i cynamonu,
*łyżka orzechów arachidowych lub włoskich,
*kawałek cebulki czerwonej,
*łyżka oliwy,
*2 porządne łyżki ricotty,
*opcjonalnie łyżeczka miodu.



Selera kroimy w plasterki, a te w kwadraciki, skrapiamy sokiem z cytryny i pieprzymy. Grillujemy na rozgrzanej patelnii. Pół jabłka kroimy w plasterki, posypujemy cynamonem i również grillujemy.
Pozostałą połowę jabłka kroimy w kosteczkę, mieszamy z sałatą i wykładamy na talerz, na środku dajemy ricotte, sałatę posypujemy grillowanym selerem, a grillowane plastry jabłek wykładamy wokół ricotty, na jabłka wykładamy pokrojonego w półplasterki ogórka i posypujemy drobno posiekaną cebulką i orzechami. Polewamy sosem i ozdabiamy listkami mięty.

Smacznego! :)

Sos:
Miętę wraz z octem/sokiem i oliwą blendujemy na gładko, możemy dać opcjonalnie miód lub ulubione słodzidło(byle nie syntetyczne!!)

0 komentarze:

Prześlij komentarz