Dziś znów przychodzę z pyszną sałatką, tym razem zdecydowałem się połączyć pyszne słodko-kwaskowe czerwone jabłka z sałatą, selerem oraz serkiem ricotta i orzeźwiającymi bogatymi w wodę warzywami.
Potrzebujemy:
*Duża garść sałaty(u mnie masłowa)
*Spore jabłko ulubionej odmiany
*Plaster selera korzeniowego(dość spory)
*Pół dużego ogórka,
*mała garstka listków mięty,
*2 łyżki octu lub soku z cytryny(u mnie winny)
*szczypta pieprzu i cynamonu,
*łyżka orzechów arachidowych lub włoskich,
*kawałek cebulki czerwonej,
*łyżka oliwy,
*2 porządne łyżki ricotty,
*opcjonalnie łyżeczka miodu.
Selera kroimy w plasterki, a te w kwadraciki, skrapiamy sokiem z cytryny i pieprzymy. Grillujemy na rozgrzanej patelnii. Pół jabłka kroimy w plasterki, posypujemy cynamonem i również grillujemy.
Pozostałą połowę jabłka kroimy w kosteczkę, mieszamy z sałatą i wykładamy na talerz, na środku dajemy ricotte, sałatę posypujemy grillowanym selerem, a grillowane plastry jabłek wykładamy wokół ricotty, na jabłka wykładamy pokrojonego w półplasterki ogórka i posypujemy drobno posiekaną cebulką i orzechami. Polewamy sosem i ozdabiamy listkami mięty.
Smacznego! :)
Sos:
Miętę wraz z octem/sokiem i oliwą blendujemy na gładko, możemy dać opcjonalnie miód lub ulubione słodzidło(byle nie syntetyczne!!)
Potrzebujemy:
*Duża garść sałaty(u mnie masłowa)
*Spore jabłko ulubionej odmiany
*Plaster selera korzeniowego(dość spory)
*Pół dużego ogórka,
*2 łyżki octu lub soku z cytryny(u mnie winny)
*szczypta pieprzu i cynamonu,
*łyżka orzechów arachidowych lub włoskich,
*kawałek cebulki czerwonej,
*łyżka oliwy,
*2 porządne łyżki ricotty,
*opcjonalnie łyżeczka miodu.
Selera kroimy w plasterki, a te w kwadraciki, skrapiamy sokiem z cytryny i pieprzymy. Grillujemy na rozgrzanej patelnii. Pół jabłka kroimy w plasterki, posypujemy cynamonem i również grillujemy.
Pozostałą połowę jabłka kroimy w kosteczkę, mieszamy z sałatą i wykładamy na talerz, na środku dajemy ricotte, sałatę posypujemy grillowanym selerem, a grillowane plastry jabłek wykładamy wokół ricotty, na jabłka wykładamy pokrojonego w półplasterki ogórka i posypujemy drobno posiekaną cebulką i orzechami. Polewamy sosem i ozdabiamy listkami mięty.
Smacznego! :)
Sos:
Miętę wraz z octem/sokiem i oliwą blendujemy na gładko, możemy dać opcjonalnie miód lub ulubione słodzidło(byle nie syntetyczne!!)
0 komentarze:
Prześlij komentarz