Piekę często ciasta i np zimą nie mamy tylu pięknych sezonowych owoców co teraz dlatego warto robić zapasy poprzez mrożenie darów sezonu bądź ich słoiczkowanie. Co prawda truskawki już pomroziłem ale postanowiłem zrobić jeszcze trochę frużeliny która doskonale się sprawdzi jako dekoracja gofrów, tortu czy sernika. Frużelina to nic innego jak kawałki owoców zanurzone w gęstym słodkim żelu.
Potrzebujemy:
*500g truskawek umytych i oszczypułkowanych,
*80 ml wody,
*2 łyżeczki soku z cytyryny,
*3 łyżeczki skrobii ziemniaczanej,
*pół szklanki cukru lub trochę mniej.
Wykonanie
Truskawki kroimy w ćwiartki lub połówki w zależoności od ich wielkości wrzucamy do garnuszka, wlewamy wodę, cukier, sok z cytryny. Mieszając gotujemy na małym ogniu 10 minut. Skrobię rozpuszczamy w mniej jak 1/3 szklanki wody, wlewamy do owoców, i gotujemy 2-3 minuty. Wkładamy do wcześniej umytych i wyparzonych słoiczków, mocno je zakręcając i odwracając do góry dnem.
Potrzebujemy:
*500g truskawek umytych i oszczypułkowanych,
*80 ml wody,
*2 łyżeczki soku z cytyryny,
*3 łyżeczki skrobii ziemniaczanej,
*pół szklanki cukru lub trochę mniej.
Wykonanie
Truskawki kroimy w ćwiartki lub połówki w zależoności od ich wielkości wrzucamy do garnuszka, wlewamy wodę, cukier, sok z cytryny. Mieszając gotujemy na małym ogniu 10 minut. Skrobię rozpuszczamy w mniej jak 1/3 szklanki wody, wlewamy do owoców, i gotujemy 2-3 minuty. Wkładamy do wcześniej umytych i wyparzonych słoiczków, mocno je zakręcając i odwracając do góry dnem.
Domowe przetwory są najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńNasze przetwory z tryskawek już są zrobione ale tak wszystkim smakują, że obawiamy się pustki na półkach w zimę :P
OdpowiedzUsuń