Wracając od babci jak to zawsze bywa zostałem zaopatrzony w tonę warzywek z jej pola, oraz słój jagód. Tak więc w warzywach były między innymi piękne młode buraczki z botwinką i sałata. W lodówce zastałem zalegający twaróg i wymyśliłem to a'lla carpaccio.
Potrzebujemy:
*2 buraczki(200g),
*100g twarogu,
*łyżeczka chrzanu,
*nektarynka,
*2-3garście sałaty,
*ocet jabłkowy lub sok z cytryny,
*garstka orzechów laskowych.
Sałatę rwiemy na strzępy, skrapiamy octem lub sokiem, układamy ma talerzu. Buraki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki lub półplasterki, układamy na sałacie i znów skrapiamy. na to dajemy ułożoną jak na zdjęciu nektarynkę Twaróg rozcieramy z chrzanem, i układamy kawałkami na burakach i nektarynce. Po całej sałatce rozrzucamy pokruszone orzechy i jemy.
Smacznego :)
Na pewno wyszło pyszne, tym bardziej że butaczki pochodzą z pola Twojej babci :) Bardzo lubię ich połączenie z nektarynkami, sałatą i orzechami :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wyszło pyszne, tym bardziej że butaczki pochodzą z pola Twojej babci :) Bardzo lubię ich połączenie z nektarynkami, sałatą i orzechami :)
OdpowiedzUsuń